Širenje omikron varijante
23

Premijerka Novog Zelanda otkazala vjenčanje zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom

N. O.
Jacinda Ardern (Foto: EPA-EFE)
Jacinda Ardern (Foto: EPA-EFE)
Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern u nedjelju je otkrila da je otkazala vjenčanje jer zemlja nastavlja da obuzdava novi talas slučajeva omikron varijante koronavirusa.

Govoreći na redovnoj konferenciji za novinare o covidu-19, Ardern je rekla da su zdravstvene vlasti prijavile devet slučajeva omikrona u Motueki u jednom porodičnom domaćinstvu.

Porodica je prošlog vikenda otputovala u Auckland kako bi prisustvovala vjenčanju, sahrani, zabavnom parku i turističkoj atrakciji, što je navelo zemlju da pređe na najviši nivo ograničenja.

Ardern je rekla novinarima: "Moje vjenčanje se neće desiti, ali samo se pridružujem mnogim drugim Novozelanđanima koji su doživjeli takvo iskustvo kao rezultat pandemije."

Na pitanje kako se osjeća zbog svoje odluke da otkaže vjenčanje koje je trebalo biti održano ovog ljeta, Ardern je odgovorila: "Takav je život".

Prošlog mjeseca, Novi Zeland odložio postupno ponovno otvaranje granica do kraja februara zbog zabrinutosti oko varijante omikron.

Chris Hipkins, državni ministar za odgovor na covid-19, rekao je: "Čekanje do kraja februara povećat će ukupnu zaštitu Novog Zelanda i usporiti eventualno širenje omikrona. Nema sumnje da je ovo razočaravajuće i da će poremetiti mnoge planove za odmor, ali važno je da se ove promjene jasno iznesu danas kako bi ljudi imali dovoljno vremena da razmotre promjenu planova."

Hipkins je također rekao da je kabinet Novog Zelanda pristao na druge mjere predostrožnosti, uključujući smanjenje intervala između druge doze vakcine protiv covida-19 i dopunske vakcine sa šest mjeseci na četiri mjeseca i povećanje potrebnog boravka u karantinu za putnike koji se vraćaju sa sedam na 10 dana.