Tvrdi da nije zabrinuta
8

Premijerka Estonije za kojom je Moskva raspisala potjernicu poručila da se Zapad ne treba plašiti Rusije

L. S.
Kaja Kallas, premijerka Finske
Kaja Kallas, premijerka Finske
Premijerka Estonije Kaja Kallas, na koju je Rusija ranije ovog mjeseca stavila potjernicu, poručila je da se zapadni lideri ne bi trebali plašiti suprostavljanja ovoj državi.

"Zapadni lideri ne bi se trebali plašiti da se suprotstave Rusiji. Rusija kaže da je ovaj ili onaj korak eskalacija, ali odbrana nije eskalacija. Kažem da trebamo imati sve opcije na stolu. Šta još možemo učiniti da pomognemo Ukrajini da pobijedi?", pita se Kallas.

Premijerka Estonije, čija se država graniči sa sjeverozapadnom Rusijom, rekla je da sve treba razmotriti kada je riječ o tome kako Zapad podržava ratne napore Ukrajine.

Komentari Kallas uslijedili su nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron žestoko kritikovan zbog nagoveštaja da bi zapadne trupe mogle biti poslane u Ukrajinu kako bi pomogle u odbijanju prijetnje Rusije.

Velika Britanija, SAD i Njemačka su brzo rekle da se njihove vojske neće pridružiti ukrajinskim trupama na terenu.

Upitana da li je zabrinuta, u svjetlu smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog da bi joj njene reči mogle postati metom, rekla je da je cilj Rusije da zastraši.

"Oni žele da uplaše mene ili Estoniju i da nas nateraju da se suzdržimo od odluka koje bismo inače donijeli da bismo bili zagovornici podrške Ukrajini, zapadnom jedinstvu, svega što ih zaista jako nervira, ali mislim da je odgovor na to da se ne trebamo plašiti i da se ne trebamo suzdržavati od odluka koje bismo inače donosili, jer tako djeluju teroristi. Oni žele da se plašimo i jedini odgovor je da se ne plašimo. Djelujemo prema onome što je ispravno", poručila je Kallas.