Svijet
0

Premijeri nordijskih zemalja o EU i Eurozoni

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednici vlada nordijskih zemalja razgovarali su ove sedmice na drugom godišnjem globalizacijskom forumu održanom na Islandu o opcijama priključivanja Evropskoj uniji i eurozoni, pišu u petak evropski mediji.

Premijeri Danske, Finske, Švedske, Norveške i Islanda sastali su se u srijedu, a iako su teme drugoga godišnjeg samita trebale biti inovacije i klimatske promjene, razgovarali su prije svega o ekonomskoj krizi, te pritom dotaknuli temu mogućeg ponovnog razmatranja ulaska u Uniju i eurozonu.

Finska je jedina od nordijskih zemalja koja pripada i EU-u i eurozoni. Švedska i Danska također su članice bloka, ali su zadržale svoje domaće valute, dok su Norveška i Island izvan EU-a.

Premijeri, koji svi osobno podržavaju euro i članstvo u EU-u, kako pišu mediji, razgovarali su o mogućim opcijama, ali osim Finske, svi se suočavaju sa značajnim zaprekama na putu za EU.

Švedski premijer Fredrik Reinfeldt rekao je kako ne očekuje da bi se u njegovoj zemlji, koja je 2003. na referendumu odbacila euro, to pitanje moglo ponovno postaviti prije 2014.

"Ipak, kriza je dovela do značajnih promjena", rekao je. "Stoga slijedimo rasprave u Danskoj vrlo pozorno".

Referendum o uvođenju eura u Danskoj očekuje se prije sljedećih općih izbora, koji se trebaju održati 2011.

Kako piše agencija Agence Europe, danski premijer Anders Fogh Rasmussen najavio je u četvrtak da bi njegova vlada mogla odlučiti ove godine da 2010. ili 2011. raspiše referendum o ulasku Danske u eurozonu.

U nedavnom intervjuu za agenciju Reuters, Rasmussen je rekao da je kriza povećala podršku Danaca za priključivanje eurozoni.

Objasnio je također da će se odluka o održavanju referenduma ili više njih, jer Danska bi mogla glasati i o svojim izuzećima, donijeti tek nakon irskog referenduma o Lisabonskom ugovoru koji je najavljen za jesen ove godine.

Norveški premijer Jens Stoltenberg dao je kratku izjavu: "Referendum o EU kod nas nije prošao i zasad nije na dnevnom redu". Norveška je održala dva referenduma o tom pitanju, 1974. i 1994.

Islandska premijerka Johanna Sigurdardottir kazala je da kao dio koalicijskog dogovora koji je njezina socijaldemokratska stranka lijevog centra potpisala s Pokretom zelene ljevice sadašnja prijelazna vlada neće aplicirati za članstvo.

Međutim, nezavisni izvještaj objavljen u srijedu, "Nordijski globalizacijski barometar 2009., globalni pritisak – nordijska rješenja", kaže da bi se trebalo razmotriti eventualno članstvo tih zemalja u eurozoni i EU-u.

"Nordijske zemlje trebale bi razmotriti traže li promjene u globalnoj ekonomiji temeljne promjene u njihovim ekonomskim politikama", kaže se u izvještaju, prenosi Hina.

"Ravnoteža troškova i koristi od zadržavanja nezavisnih valuta i ostanka izvan EU-a mogla bi se promijeniti", dodaje se.