Težak dan
46

Premijeri Bugarske i Sjeverne Makedonije nakon nesreće: Zajedno smo u dobru i u zlu

V. K.
Zoran Zaev i Stefan Janev
Zoran Zaev i Stefan Janev
Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i bugarski premijer Stefan Janev obratili su se javnosti nakon stravične nesreće u kojoj je u eksploziji autobusa stradalo 46 osoba.
Privremeni premijer Bugarske Stefan Janev poručio je kako su Bugarsku u 24 sata pogodile dvije teške tragedije.

"Ovo je specifičan dan. Dan koji su obilježile dvije teške tragedije, jedna u kojoj je poginulo devet bugarskih građana i nekoliko sati kasnije i tragedija u kojoj je u eksploziji autobusa stradalo 46 osoba. Tragedije su ono šta nas čini empatičnim i ljudima, bez obzira koje su nacionalnosti žrtve. Jedino što možemo jeste da izrazimo saučešće", rekao je Janev.

Bugarski premijer je naglasio kako je istraga u toku te da u ovom trenutku ne želi da govori o tome šta je tačno izazvalo nesreću.

"Sve je to dio istrage i ne želimo da izazivamo neugodna osjećanja kod porodica žrtava kao ni kod drugih građana", rekao je Janev.

S druge strane, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je poručio kako izražava saučešće svim porodicama koje su izgubile najmilije u eksploziji autobusa, ali i u požaru u staračkom domu u Bugarskoj gdje je stradalo devet osoba.

"Komšije smo i bratski narodi. Zajedno moramo biti i u dobru i u zlu. Zahvalan sam Bugarskoj na dosadašnoj istrazi. Znam da rade sve što je u njihovoj moći. Bugarska i Sjeverna Makedonija zajedno tuguju", rekao je Zoran Zaev.