Svijet
2

Premijer Valls traži produženje vanrednog stanja u Francuskoj

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuska vlada, preplavljena kritikama da nije dovoljno učinila kako bi spriječila prošlosedmični napad u Nici, zatražila je od parlamenta produženje vanrednog stanja koje policiji daje veće ovlasti prilikom potraga i hapšenja osumnjičenih.

Po snažnim kritika opozicionih političara i izviždani u Nici prilikom odavanja počasti za 84 žrtve napada, premijer Manuel Valls traži od zastupnika da podrže tromjesečno produženje vanrednog stanje koje je uvedeno prošlog novembra nakon terorističkih napada u Parizu.

Dva člana vlade koja su pozvala političke protivnike da pokažu jedinstvo u sučeljavanju s terorističkom prijetnjom, zvučala su pomirljivo uoči rasprave u parlamentu u utorak navečer, piše Hina.

Ministar pravosuđa Jean-Yves Urvoas ostavio je mogućnost produženja vanrednog stanja za šest mjeseci, ustvrdivši da taj zahtjev opozicije "nije neprimjeren", jer bi obuhvatio godišnjicu napada u novembru.

Ministar obrane Jean-Yves Le Drian je potvrdio da je premijer Valls spreman razmotriti i druge prijedloge koje bi osnažile protuterorističke kapacitete policije i obavještajnih službi.

"Ne radi se tu samo o simbolici. Iz onog što se desilo u Njemačkoj možemo vidjeti da je prijetnja sveprisutna", kazao je ministar aludirajući na napad sjekirom na putnike u vozu u Njemačkoj. Nakon napada u Nici, broj Francuza koji vjeruju da je Hollandeova vlada dorasla zadatku učinkovite borbe protiv terorizma pao na 33 posto.