Češka Republika
0

Premijer traži odgađanje glasanja o Lisabonskom ugovoru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Češki premijer Mirek Topolanek izjavio je da poslanici njegove stranke nisu bili spremni glasati o evropskom reformskom sporazumu u utorak i zatražio je da se glasanje odgodi do početka iduće godine kada njegova zemlja počne predsjedavati Evropskom unijom 1. januara.

Vođa kluba poslanika vladajuće stranke Petr Tluchor upozorio je da ukoliko parlament nametne glasanje u utorak, sporazum će vjerovatno biti odbijen jer stranci nedostaje dovoljno glasova u njegovu korist, javila je DPA.

Češka Republika posljednja je država članica koja će glasati o sporazumu, poznatijem pod nazivom Lisabonski ugovor, koji je zakočen otkako su ga irski glasači odbacili na glasanju u junu.

Sporazum ima za cilj oblikovati proces odlučivanja u 27-članoj uniji koji zahtijeva odobrenje svih država članica.

Premijer je izjavio da Građanski demokrati neće blokirati današnje zasjedanje koje su sazvale pristalice sporazuma, ali je tražio od donjeg doma da produži zasjedanje do popodnevnih sati.

Topolanek je izjavio da se njegova stranka zalaže za odgađanje glasanja dok donji dom ne usvoji američke planove o izgradnji baze za raketnu zaštitu na češkom tlu.

Također je rekao da bi sporazum trebali odobriti ključni odbori donjeg doma koji ga još nisu odobrili.

Topolanek je kazao da bi se glasanje trebalo održati nakon razgovora s opozicijskim liderom Jirijem Paroubekom o dogovoru domaćih političkih snaga tokom šest mjeseci koje zemlja provede na čelu EU-a.

Planirano je da se oni sastanu iduće sedmice.