Paljenje svetih knjiga
36

Premijer Švedske: Autsajderi koriste zakon o slobodi izražavanja za širenje poruka mržnje

A. Ku.
Ulf Kristersson (Foto: EPA-EFE)
Ulf Kristersson (Foto: EPA-EFE)
Švedski premijer Ulf Kristersson optužio je autsajdere da iskorištavaju zakone o slobodi izražavanja u zemlji i koriste ih za širenje poruka mržnje, nakon što je izbila diplomatska kriza zbog protesta na kojima je zapaljen Kur’an.

U Švedskoj i Danskoj posljednjih sedmica došlo je do niza protesta na kojima su spaljeni primjerci Kur'ana, što je izazvalo bijes u muslimanskim zemljama.

Obje zemlje su rekle da istražuju načine da pravno ograniče takva djela u pokušaju da deeskaliraju tenzije.

Govoreći u utorak u Stockholmu, nekoliko sati nakon što je dvojici Iračana dozvoljeno da zapale Kur'an ispred švedskog parlamenta, Kristersson je rekao da takvi akti uvlače Švedsku u međunarodne sukobe .

"Kao što svi znaju, imamo komplikovanu sigurnosnu situaciju, kako u Švedskoj tako i oko nje", rekao je Kristersson desetinama okupljenih novinara, govoreći i o ratu u Ukrajini i zahtjevu Švedske za članstvo u NATO-u koji je na čekanju.

Pojedinci iz Švedske i izvan nje, rekao je, žele koristiti Švedsku kao pozornicu za širenje poruka mržnje.

Danska vlada je rekla da će pokušati naći zakonski način za zasutavljanje protesta koji uključuju spaljivanje svetih knjiga.

Iako je Kristersson odbacio značajne promjene zakona o slobodi govora, rekao je da njegova vlada razmatra izmjene koje bi policiji omogućile da zaustavi spaljivanje Kur'ana ako predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.