Premijer Španije Mariano Rajoy zatražio od Senata raspuštanje Vlade Katalonije

Klix.ba
27.10.2017. u 12:29
14
32
Premijer Španije Mariano Rajoy zatražio od Senata raspuštanje Vlade Katalonije
14
Premijer Španije Mariano Rajoy zatražio od Senata raspuštanje Vlade Katalonije Mariano Rajoy (Foto: EPA-EFE)
Španski premijer Mariano Rajoy je izjavio da će raspustiti katalonsku vladu, zajedno s predsjednikom Katalonije Carlesom Puigdemontom, ako Senat odobri njegov zahtjev.
Obraćajući se u sjedištu Senata u petak ujutru, Mariano Rajoy je rekao da je njegov zahtjev u najboljem interesu ljudi regiona, s obzirom na to da su katalonski politički predstavnici proizveli najgoru ustavnu krizu u novijoj historiji Španije.

Senat će kasnije glasati da li da aktivira član 155, ustavnu klauzulu koja daje Madridu autoritet da preuzme kontrolu nad vlastima Katalonije.

Istovremeno se očekuje da parlament Katalonije održi posebnu sjednicu, na kojoj se može izglasati formalna deklaracija o nezavisnosti.

Stranke koje podržavaju nezavisnost pokrajine pokrenule su inicijativu u petak, pozivajući parlament da proglasi Republiku Kataloniju, ali nije jasno da li će taj predlog biti izglasan.

Osećaj neizvjesnosti traje još od 1. oktobra, otkako je održan nezakonit referendum o nezavisnosti, pri čemu su obje strane igrale svoju političku igru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: