Skup u Varšavi
28

Premijer Poljske o protestima u državi: Nasmijava me kada vidim ko organizuje antivladin skup

V. K.
Mateusz Morawiecki (Foto: EPA-EFE)
Mateusz Morawiecki (Foto: EPA-EFE)
Premijer Poljske Mateusz Morawiecki komentirao je okupljanje više od 100.000 građana u Varšavi na protestima koje organizuje opozicija te je poručio kako su ovi protesti sve, osim ono za što opozicija tvrdi da jesu.
Na demokratskom maršu za slobodnu Poljsku, pored građana okupili su se i članovi opozicije koje je predvodio Donald Tusk, predsjednik Građanske platforme.

Kako su naglasili okupljeni, ovi protesti su organizovani protiv visokih cijena, krađa i laži te za slobodne izbore, demokratsku i evropsku Poljsku.

Međutim, poljski premijer i zvaničnik vladajuće partije Pravo i pravda Mateusz Morawiecki izrazio je sumnju u namjere okupljenih.

"Naravno, nemam ništa protiv slobodnog ispoljavanja stavova, bez obzira šta ko mislio. Ipak, pomalo me nasmijava kada stare lisice, koje su mnogo, mnogo godina u politici, organizuju antivladin marš i to predstavljaju kao spontani građanski protest", rekao je Morawiecki.

Također, nešto ranije, stranka Pravo i pravda se osvrnula na proteste te su naglasili kako je riječ o "maršu mržnje" prema Poljskoj.

S druge strane, Donald Tusk je poručio okupljenima kako Poljska korača prema slobodi i da to vladajuća stranka ne može zaustaviti.

"Ne bojte se, danas niko nikoga neće daviti. Vidim okean glava i more bijelih i crvenih zastava. Ima nas na hiljade. Hiljade ljudi koji nose Poljsku u srcu. Ovdje smo se okupili kako bi cijeli svijet vidio koliko smo jaki. Ništa neće zaustaviti ovaj talas. Pobijedit ćemo!", poručio je Tusk.