Češka Republika
0

Premijer odbija podnijeti ostavku

FENA
Češki liberalni premijer Mirek Topolanek odbio je da podnese ostavku na dužnost usprkos porazu njegove stranke ODS na regionalnim izborima, objavljeno je nakon vanrednog sastanka rukovodstva ODS-a u noći sa nedjelje na ponedeljak.

"Rezultati parlamentarnih izbora iz 2006., odlučujući za postojanje ove vlade, prema ustavu su još uvijek važeći", rekao je Topolanek.

Liberalna i euroskeptična stranaka ODS pretrpjela je poraz 18. oktobra na regionalnim a zatim 25. na senatorskim izborima, prepuštajući socijaldemokratskoj opoziciji (CSSD) da preuzme kontrolu u 13 regija te izgubi većinu u Senatu.

Topolanek, koji je od parlamentarnih izbora 2006. na čelu trostranačke vlade desnog centra, osim ODS-a tu su kršćanskih demokrati i Zeleni. Ova koalicija nije imala većinu u donjem domu.

CSSD, na čelu s bivšim premijerom Jirijem Parubekom, zahtijeva održavanje prijevremenih izbora i formiranje "vlade eksperata", koja bi upravljala zemljom tokom predsjedavanja Češke Evropskom unijom u prvom tromjesečju 2009., nakon Francuske.

S novim sastavom u Senatu ODS nema više dovoljno glasova da blokira ratifikaciju Lisabonskoga sporazuma, koji treba biti predočen parlamentu čim ustavni sud objavi svoje mišljenje, a to se očekuje u novembru.