Bugarska
0

Premijer ne prihvaća ostavku ministrice vanjskih poslova

FENA
Bugarski premijer Bojko Borisov nije u utorak prihvatio ostavku ministrice vanjskih poslova Rumjane Želeve, ali se složio s povlačenjem njezine nominacije na mjesto evropske povjerenica za pomoć u razvoju.

"Ne prihvaćam njezinu ostavku na mjesto ministrice vanjskih poslova jer nemam nikakvog razloga da tako nešto učiniti", rekao je Borisov, prenosi agencija Reuters.

Želeva je ponudila ostavku na mjesto ministrice i objavila da povlači nominaciju na mjesto evropske povjerenice ranije u utorak nakon što su delegati Evropskog parlamenta izrazili sumnje u njezine kvalifikacije.

Ona je, kako je istaknuo šef izaslanstva Socijaldemokratske stranke Austrije pri EP-u Joerg Leichtfried, bila najslabija kandidatkinja budućeg sastava Evropske komisije.

U prošlosti je Evropski parlament odbio samo jednog kandidata, a to je 2004. bio Talijan Rocco Buttiglione, koji je potom zamijenjen drugim kandidatom.

Bugarska će sada imenovati novog kandidata. Glasanje o Evropskoj komisiji u Evropskom parlamentu sada je odgođeno sa 26. januara na februar, a izbor novog sastava EK-a najvjerojatnije će biti održan 11. februara.