Manjak samopouzdanja
45

Premijer Moldavije kritikovao stanje uma građana: Ponašamo se kao nacija sa invaliditetom

V. K.
Dorin Recean (Foto: EPA-EFE)
Dorin Recean (Foto: EPA-EFE)
Premijer Moldavije Dorin Recean boravio je u posjeti jugu ove države, a tokom obilaska područja osvrnuo se i na, kako je naglašeno, stanje uma Moldavaca te je povodom toga iznio niz kritika

Tokom posjete regiji Taraklija, u kojoj žive etnički Bugari, Recean je razgovarao sa stanovnicima o situaciji u ovom dijelu zemlje, ali i utjecaju rata u Ukrajini na Moldaviju.

"Bio sam u Tarakliji i razgovarao sam sa nekim stanovnicima tamo. Pokrenuo sam temu o tome šta se dešava u Ukrajini. Imamo veoma veliki problem. To je nacionalni problem samopouzdanja. Mi, mali narod, oduvijek smo se ponašali kao nacija, izvinite na izrazu, sa invaliditetom. To je utjecalo na nas, uključujući i to kako razmišljamo o sebi, kako se pozicioniramo u ovoj regiji", rekao je Recean.

Premijer je dodao i da vlasti zemlje treba da rade sa stanovništvom kako bi im prenijeli prednosti evropskih integracija za Moldaviju.

"Glavna stvar koju politička klasa treba da uradi jeste da obrazuje i prevaziđe strahove. Moramo da obrazujemo, objašnjavamo, ohrabrujemo, preuzimamo odgovornost. To je ono što je naša obaveza", poručio je premijer Moldavije Dorin Recean.