Svijet
16

Premijer Krima zove Putina u pomoć, Rusija neće ignorisati taj zahtjev

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Novi premijer ukrajinske Autonomne pokrajine Krim pozvao je u subotu predsjednika Rusije Vladimira Putina da pomogne kako bi se ponovno uspostavio mir, a Rusija je kazala da neće ignorisati pozive s Krima.

Sergej Aksijonov, koji je na čelu glavne proruske stranke na Krimu, izabran je za premijera ove sedmice na hitnoj sjednici parlamenta.

Na istoj sjednici zastupnici su se opredijelili za referendum koji bi Krimu povećao autonomiju.

"Pozivam ruskog predsjednika Vladimira Putina da pomogne kako bi se osigurao mir na teritoriju Krima", rekao je on najavivši da će njegove snage sigurnosti preuzeti kontrolu nad autonomnom pokrajinom.

"Svi komandiri moraju slušati moje naredbe i instrukcije, a oni koji to odbiju morat će podnijeti ostavke", rekao je Aksijonov.

"Rusija neće ignorirati zahtjev za pomoć", rekao je dužnosnik administracije ruskog predsjednika za agenciju Ria Novosti.

Rusija je, prema iformacijama iz Vlade Ukrajine, na Krim već poslala 6.000 vojnika zbog čega je predsjednik SAD-a izrazio zabrinutost, te upozorio da bi vojna intervencija u Ukrajini imala visoku cijenu i duboke posljedice.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je danas da je Moskva "veoma zabrinuta" zbog razvoja događaja na Krimu u Ukrajini.

"Mi smo veoma zabrinuti zbog nedavnih događaja na Krimu koji potvrđuju namjere i želju kijevskih političara da destabilizuju situaciju u regionu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je izuzetno neodgovorno dodatno pogoršavati ionako napetu situaciju na Krimu.