Svijet
2

Premijer Kine Keqiang: Platforma "16+1" zasnovana je na temeljima jednakosti svih zemalja

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Premijer Narodne Republike Kine Li Keqiang predstavio je u subotu u Rigi gdje se održava Peti samit 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope s premijerom Kine, četiri principa sadržana u platformi "16+1".

Tokom njegovog obraćanja na petom Ekonomskom i trgovinskom forumu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Rigi, Keqiang je kazao da je u posljednjih pet godina ova platforma postala produktivnija te da su svake godine njeni uspjesi sve vidljiviji.

Kao prvo naveo je da bi na temelju načela jednakosti, uzajamnog poštovanja i pomoći, Kina i zemlje centralne i istočne Evrope trebale proširiti razumijevanje i podršku jedni drugima i suzdržati se od nametanja vlastite volje.

Keqiang je također istaknuo da Kina i ove zemlje trebaju tražiti zajedničke interese i uspostavljati saradnju tako da su svi na dobitku, dodajući da istovremeno koristeći svoje prednosti trebaju učiti jedni od drugih, prenosi kineska novinska agencija Xinhua.

Kineski premijer je podvukao da je treći princip platforme "16+1" otvorenost i uključenost, dodajući da je saradnja u okviru ove platforme dobra osnova za saradnju između Kine i Evropske unije, kazavši da to ne isključuje ni treću stranu.

Kao četvrti princip naveo je da Kina i zemlje centralne i istočne Evrope trebaju držati načela međusobnog razvoja, zajedničkog doprinosa i zajedničke koristi.

Platforma "16+1" zahtijeva učestvovanje svake zemlje, a Kina i zemlje centralne i istočne Evrope trebale bi nastojati stvoriti sinergiju među svojim razvojnim strategijama i nastaviti poticati razvoj zasnovan na inovacijama.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić susreo se danas s u Rigi, na marginama Samita "16+1", s kineskim premijerom Li Keqiangom, kada je ocjenjeno da su odnosi dvije zemlje dobri i napreduju u pozitivnom pravcu.