Neočekivani sastanak
0

Premijer Katara i lider talibana održali tajne pregovore u Afganistanu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Katarski premijer Mohammed bin Abdulrahman al-Thani je ovog mjeseca vodio tajne razgovore s vrhovnim vođom talibana Haibatullah Akhunzade o rješavanju napetosti s međunarodnom zajednicom, sazanje Reuters.

Sastanak 12. maja u južnom afganistanskom gradu Kandaharu između katarskog premijera Haibatullaha Akhunzade prvi je za koji se zna da je povučeni talibanski poglavica održao sa stranim vođom.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena upoznata je sa razgovorima i "koordinira o svim pitanjima o kojima su razgovarali", uključujući nastavak dijaloga s talibanima, rekao je izvor.

Izvor, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da druga pitanja koja je šeik Mohammed pokrenuo s Haibatullahom uključuju potrebu ukidanja talibanskih zabrana obrazovanja djevojčica i zapošljavanja žena.

Sastanak predstavlja diplomatski uspjeh za Katar, koji je kritikovao talibanske restrikcije prema ženama, dok je koristio dugogodišnje veze s islamističkim pokretom kako bi podstakao dublji angažman međunarodne zajednice s Kabulom.

Sjedinjene Države su predvodile zahtjeve prema talibanima da ukinu zabranu školovanja djevojčica i rada žena, uključujući agencije UN-a i humanitarne grupe, kako bi povratile svoju slobodu kretanja i dovele Afganistance izvan talibanskih redova u vladu.

Komentari izvora sugerišu da je Washington podržao podizanje neproduktivnih razgovora na nižem nivou u nadi da će doći do pomaka koji bi mogao okončati jedine zabrane takve vrste u svijetu i ublažiti teške humanitarne i finansijske krize koje su desetine miliona Afganistanaca ostavile gladnima i bez posla .

Bijela kuća je odbila da komentariše razgovore. State Department i katarska ambasada u Washingtonu nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

"Bio je to veoma pozitivan sastanak", rekao je izvor. Haibatullah je bio "veoma zainteresiran" za nastavak dijaloga s međunarodnom zajednicom.

Ali eventualno priznanje talibanske administracije od strane drugih zemalja, čiji su visoki članovi i dalje pod američkim i međunarodnim sankcijama, daleko je od sigurnog s obzirom na njihov tretman prema ženama i loše stanje ljudskih prava.

Šeik Mohamed je s Haibatullahom iznio potrebu za ukidanjem zabrana obrazovanja i zapošljavanja žena, uključujući zabranu njihovog rada za agencije UN-a i druge humanitarne grupe, rekao je izvor.

Iako mala zaljevska monarhija nema formalne diplomatske veze s Afganistanom, njena ambasada u Kabulu je otvorena i tamo predstavlja interese SAD-a.

Katar je dugo pritiskao međunarodnu zajednicu da se dogovori o "mapi puta" koraka za talibane kako bi dobili priznanje, tvrdeći da bi izolacija Afganistana mogla pogoršati regionalnu sigurnost.