Država u haosu
23

Premijer Haitija podlegao pritiscima bandi i podnio ostavku: Šta su sljedeći koraci?

S. Š.
Ariel Henry (Foto: EPA-EFE)
Ariel Henry (Foto: EPA-EFE)
Premijer Haitija Ariel Henry podnio je ostavku, rekao je predsjednik Gvajane Irfaan Ali jučer. To znači da je podlegao pritiscima i zahtjevima koje su imali bande sada već unazad nekoliko mjeseci.
"Priznajemo njegovu ostavku nakon uspostavljanja prelaznog predsjedničkog vijeća i imenovanja privremenog premijera", rekao je Ali, koji je i predsjednik Karipske zajednice, zahvalivši Henryju na njegovoj službi Haitiju.

Henryjeva ostavka dolazi nakon što su se regionalni lideri sastali ranije u ponedjeljak na obližnjoj Jamajci kako bi razgovarali o okviru za političku tranziciju, koju su SAD prošle sedmice pozvale da se "ubrza" stvaranjem predsjedničkog vijeća.

Međutim, to nije sve. Još u oktobru 2023. godine na Haitiju počeli su žestoki sukobi tamošnjih bandi sa policijom, a sve sa ciljem da bande uspostave potpunu kontrolu. Također, glavni zahtjev Jimmyja Cherizierja, također poznatog kao Barbecue inače vođa haićanske bande, upozoravao je da će se svakodnevno nasilje na ulicama nastaviti sve dok premijer ne podnese ostavku.

Tako su se prethodnih mjeseci na ulicama Haitija svakodnevno viđali oružani sukobi, nasilje, paljevine, a zbog eskalacije sukoba djeci je bilo zabranjeno da idu u školu.

Osim toga, Henrijeva vlada je naširoko smatrana korumpiranom, a također i nelegitimnom jer više puta nije održavala izbore. Haiti nije imao izbore od 2016.

Pod vlašću 74-godišnjaka, bande su preuzele kontrolu nad većim dijelom zemlje i redovno terorisale civile, prekidajući zalihe hrane i goriva i blokirajući puteve. Naoružani kriminalci sada kontrolišu 80 posto glavnog grada Port Au Princea. Gotovo polovina stanovništva - ili 4,35 miliona Haićana - redovno gladuje.

Henryjevog privremenog nasljednika će imenovati predsjednički savjet sa dva posmatrača i sedam članova s ​​pravom glasa. Predstavnici vijeća će dolaziti iz privatnog sektora, civilnog društva i uključivati ​​jednog vjerskog vođu.

Svako ko se namjerava kandidirati na sljedećim izborima u Haitiju neće moći učestvovati.

Od kako je stigla vijest da je Henry podnio ostavku, niko od članova bandi se nije oglašavao te tako za sada ostaje nepoznato šta bi se moglo dešavati u budućem periodu, piše Guardian.