Svijet
0

Premijer Ferenc Gyurcsany predložio ostavku

FENA
Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany predložio je da podnese ostavku kako bi omogućio formiranje nove vade, rekao je on u svom govoru na kongresu Socijalističke partije MSZP u Budimpešti, objavila je mađarska agencija MTI.

"Predlažem formiranje nove vlade s novim šefom", rekao je Gyurcsany, ne navodeći ime potencijalnoga nasljednika dok je u subotu bio jedini kandidat u utrci za čelnika MSZP-a.

"Prevario sam se u naše snage i naše dobre okolnosti. U jednom značajnom trenutku nisam uspio jasno da izrazim svoje ideje. Stoga, moj kredibilitet se značajno poljuljao", naglasio je Gyurcsany.

"Tražim od kongresa da dozvoli predsjedniku stranke, administrativnom vijeću i šefu parlamentarne grupe da pripreme imenovanje novoga premijera", dodao je on.

Gyurcsany je izjavio da je želio informirati parlament o svojoj odluci u ponedjeljak i predložio je imenovanje novoga premijera na vanrednom kongresu MSZP-a za 15 dana.

Na kongresu bi se trebao izabrati novi čelnik, mada je dosad Gyurcsany zvanično jedini u utrci na to mjesto.

Premijer je posebno pokrenuo plan reformi za oporavak mađarske ekonomije i podržao nacionalnu valutu forintu.

Mađarska je jedna od zemalja istočne Evrope najviše pogođena međunarodnom finansijskom krizom i trebala bi se obratiti međunarodnim finansijskim institucijama za dobijanje kredita u iznosu od 20 milijardi eura za oporavak.