Nakon skandala iz 2019.
59

Premijer Australije uputio zvanično izvinjenje ženi koja tvrdi da silovana u parlamentu

N. O.
Scott Morrison (Foto: EPA-EFE)
Scott Morrison (Foto: EPA-EFE)
Australijski premijer Scott Morrison uputio je zvanično izvinjenje bivšoj članici političkog osoblja koja je tvrdila da ju je silovao kolega u parlamentu 2019. godine.
Optužbe Brittany Higgins na način na koji se prema njoj ponašaju šefovi izazvali su preispitivanje parlamentarne kulture radnog mjesta.

Kako je premijer poručio, izvinjenje je bilo upućeno i drugima koji su tamo pretrpjeli seksualno nedolično ponašanje ili maltretiranje.

Morrisonova izjava je uslijedila nakon što se suočio s kritikama zbog svojih odgovora na tvrdnje Higgins te njen opći tretman.

Higgins je sjedila u javnoj galeriji Predstavničkog doma kako bi gledala izvinjenja premijera, opozicionog lidera i drugih.

"Žao mi je, žao nam je. Izvinjavam se gospođi Higgins zbog užasnih stvari koje su se ovde desile. Mjesto koje je trebalo da bude mjesto sigurnosti, ispalo je noćna mora", rekao je Morrison.

"Žao mi je za mnogo više od toga. Za sve one koji su bili prije gospođe Higgins... ali ona je imala hrabrosti da govori, i evo nas", dodao je.

Higgins je inspirisala desetine hiljada ljudi da se pridruže protestima prošle godine nakon što je iznijela svoju tvrdnju.

Pregledom koji je kasnije obavila povjerenica za spolnu diskriminaciju Kate Jenkins utvrđeno je da je svaka treća osoba koja radi u nekom od parlamentarnih ureda doživjela seksualno uznemiravanje.

Njen tim je intervjuisao skoro 500 ljudi, pročitao više od 300 pismenih podnesaka i čuo od 1.723 pojedinca i 33 organizacije. U izvještaju je identificirana kultura "muških klubova" te "zastrašivanja, seksualnog uznemiravanja i seksualnog napada".

Izvinjenje od utorka bila je jedna od preporuka pregleda povjerenice Jenkins.