Svijet
0

Premijer Australije: Podvodni signali dolaze s nestalog malezijskog aviona

FENA
Tony Abbott
Tony Abbott
Autralijske vlasti su uvjerene da niz podvonih signala detektiranih ispod vode u Indijskom okeanu emitiraju crne kutije nestalog malezijskog aviona, izjavio je danas premijer Australije Tony Abbott.

On je rekao da timovi tragaju za Boeingom 777, koji je 8. marta nestao s civilnog radara s 239 putnika i članova posade, na preciznijoj lokaciji na osnovu signala koji su prvi put uočeni u subotu.

"Mi smo u velikoj mjeri suzili oblast potrage za avionom i vrlo smo uvjereni da signali koje detektiramo dolaze s crnih kutija aviona na letu 370", rekao je Abbott, prenio je AP.

"Ali bez obzira na to, mi sada ulazimo u fazu u kojoj je signal koji, kako smo uvjereni, emituje crna kutija, počinje da blijedi. Nadamo se da ćemo prikupiti što više informacija prije nego što signal potpuno nestane", dodao je australijski premijer.

Crne kutije, koje sadrže podatke o letu i snimke razgovora u kokpitu, mogle bi pomoći da se rasvijetli misterija zašto je Boeing 777 skrenuo s kursa kada je nestao 8. marta manje od sat vremena poslije polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking, prenosi Tanjug.

Međutim baterije lokatora traju samo oko mjesec dana, a od nestanka aviona je već prošlo više od mjesec dana. Kada se istroše baterije bit će izuzetno teško pronaći crne kutije u okeanu koji je u toj oblasti dubok 4.500 metara.