Svijet
0

Premijer Abhazije lakše ranjen u pokušaju atentata

FENA
Premijer gruzijske otcijepljene regije Abhazije zadobio je manje povrede kada je granata pogodila njegov automobil u ponedjeljak, u četvrtom očiglednom pokušaju njegovog ubistva, saopćili su zvaničnici.

Nije bilo nikakvih vijesti o osumnjičenima ili o motivu napada, ali je Aleksandar Ankvab preživio tri ranija pokušaja ubistva otkako je preuzeo dužnost početkom 2005. godine.

U ponedjeljak, on se nalazio u istom autopmobilu koji se našao pod vatrom dok je bio na putu ka Sukumiju, prijestonici te crnomorske pokrajine, saopćio je Hetšija.

Ankvab je izjavio da je granata pogodila prtljažnik automobila, javila je ruska novinska agencija Interfax.

Kazao je da zadobio rane od šrapnela i da je bio uzdrman eksplozijiom, ali da niko nije teže povrijeđen, javio je Interfax.

Raketni bacač očigledno je korišten u napadu, kazao je Hetšija. Nije bilo nikakvih trenutnih vijesti o osumnjičenima niti o motivu napada.

Abhazija, mala pokrajina na obali Crnog mora, ima vlastiti džavni aparat otkako se otcijepila od centralne gruzijske vlade tokom rata u ranim 1990-im. Ona uživa podršku Rusije, ali njen suverenitet nije međunarodno priznat.