|

Prema senatorskom izvještaju Sadam Husein nije bio povezan s Al-Qaidom

Prema senatorskom izvještaju Sadam Husein nije bio povezan s Al-Qaidom
0
F
FENA
8.9.2006. u 22:13
0
komentara
0

dijeljenja
Prema senatorskom izvještaju Sadam Husein nije bio povezan s Al-Qaidom
Bivši irački predsjednik Sadam Husein nije bio povezan s terorističkom mrežom Al-Qaida i prema njoj je bio oprezan kao i prema islamističkim mrežama, navodi se u američkom senatorskom izvještaju objavljenom u petak, koji negira neke tvrdnje Bushove administracije.
"Saddam Hussein nije imao povjerenja u Al-Qaidu, a islamističke ekstremiste je smatrao prijetnjom po njegov režim, odbijajući sve zahtjeve Al-Qaide za materijalnom ili operativnom pomoći", navodi se u izvještaju obavještajne komisije.

Administracija predsjednika Busha je u nekoliko navrata tvrdila da je režim Saddama Husseina održavao veze s terorističkom mrežom odgovornom za napade 11. septembra 2001., navodeći te veze kao jedno od opravdanja rata protiv Iraka 2003.

Izvještaj, koji demokratska opozicija opisuje kao "optužbu" Bushove administracije, također demantira predsjednikove tvrdnje o kapacitetima proizvodnje oružja za masovno oružje kojim je navodno raspolagao Saddamov režim.

Jedna po jedna tvrdnja američke obavještajne službe o Iraku u 2002. je demantirana. Posebno, režim nije raspolagao nuklearnim oružjem, niti mobilnom laboratorijom za proizvodnju biološkog oružja.

"Administracija nije koristila informacije kao što je trebalo koristiti, da bi informirala one koji odlučuju o politici. Zvaničnici administracije su vršili selekciju, pretjerivali ili prešutno prelazili preko nekih informacija da bi opravdali odluku koju su već donijeli da uđu u rat protiv Iraka", optužuje demokratski senator John Rockfeller, druga ličnost komisije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.