{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prema neslužbenim podacima, u Beslanu poginulo 150 osoba

N
NINA
3.9.2004. u 18:58
0
0
Prema neslužbenim podacima, u Beslanu poginulo 150 osoba
0
Prema neslužbenim podacima, u Beslanu poginulo 150 osoba
U operacijama oslobađanja taoca i škole u sjevernoosetinskom gradu Beslanu poginulo je, prema neslužbenim podacima, čak 150 osoba, dok se službeno navodi najmanje sedam taoca, četiri pripadnika Ministarstva za izvanredne situacije i pet terorista.
U bolnicama se nalazi preko 300 ranjenih, 200 u Beslanu i 110 u Vladikavkazu, među kojima je i 20 teško ozljeđene djece. Škola, u kojoj su otmičari dva dana držali više stotina taoca, očišćena je od terorista, koji su se u pokušaju pri bijegu podijelili na tri skupine: jedna je ostala u školi, druga je otišla u južni dio grada, a treća se pokušala "utopiti" među stanovništvom i taocima.

Ministarstvo unutarnjih poslova Sjeverne Osetije i spasioci zasad ne mogu prebrojati žrtve eksplozija i juriša u školu zbog toga što pucnjava i okršaji još traju. "Tačnih podataka o broju žrtava među taocima ministarstvo nema zbog toga što se tijela poginulih nalaze u zoni borbi odakle ih je nemoguće izvući niti prebrojati", rekao je neimenovani predstavnik ministarstva.

Do zgrade škole uspostavljen je koridor za kola hitne pomoći, a ranjeni imaju uglavnom ozljede od vatrenog oružja, opekotine i kontuzije od granata. Među povrijeđenima su uglavnom žene i djeca, koju iznose i na rukama, samo u donjem rublju i bosu. Liječnici kažu da je broj povrijeđenih vrlo velik i da nestaje mjesta u bolnicama i krvi.

U zdravstvenom centru Ministarstva za izvanredne situacije rečeno je da je čitava bolnička mreža Beslana i Vladikavkaza unaprijed bila pripremljena za prijem povrijeđenih. Odmah nakon juriša na školu krenulo je 196 ekipa hitne pomoći. Najteže ozljeđeni bit će, kako je rečeno, prebačeni u Moskvu. Među ranjenima je dosta djece, čije je stanje teško, saopšteno je u prijemnom odjeljenju bolnice u Beslanu. Dosad je primljeno 40 djece, a stiže ih još. U Beslanu, pored toga, radi 46 psihologa.

Zdravstveni radnici se spremaju podignuti dvije poljske bolnice, a odmah pored škole već je uspostavljena vojna bolnica, kojoj su se priključili suradnici Crvenog križa, centra za katastrofe pri Ministarstvu za izvanredne situacije i 30 liječnika specijalista iz Moskve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: