Svijet
0

Prema anketi Olmert najkorumpiraniji izraelski ministar

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Većina Izraelaca smatra da je premijer Ehud Olmert najkorumpiranija ličnost njihove sadašnje vlade.

U anketi nazvanoj "crna lista korupcije" 56 posto ispitanih osoba izjasnilo se da je Ehud Olmert predmet triju istraga, posebno zbog trgovinom uticajem te da je najkorumpiraniji ministar u vladi.

Na drugo mjesto dolazi bivši ministar finansija Avraham Hirshson, blizak Olmertu, osumnjičen u aferi otuđivanja nekoliko miliona dolara dok je bio sindikalni lider.

Na trećem mjestu su Haim Ramon i Avigdor Lieberman.

Anketa je provedena na 511 osoba a objavljena je na godišnjoj izraelskoj socijalnoj konferenciji organiziranoj u Sderotu.

Za 46 posto ispitanih osoba, ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni, koja se smatra ozbiljnom kandidatkinjom za čelo stranke Kadima, najmanje je korumpirana osoba u vladi.

U aktuelnoj aferi, u kojoj je predmet istrage kupovina uticaja, Olmert je usumnjičen da je favorizirao investitore i imenovao političke prijatelje iz vremena kada je obavljao funkciju ministra za industriju i trgovinu.

Olmert je također predmet istrage vezano za transakcije nekretnina i druge afere koje se odnosi na privatizaciju Banke Leumi, druge banke u Izraelu.