Svijet
0

Prema anketi Merkel nikad nije bolje stajala

FENA
Kada bi Nijemci direktno mogli birati kancelara, Angela Merkel bi sada dobila čak 57 posto glasova birača, a njen protukandidat šef Socijaldemokratske partije (SPD) Kurt Beck svega 15 posto, pokazala je anketa koju su u srijedu objavili magazin "Stern'' i televizija RTL.

Ovako velika razlika u popularnosti između Merkelove i Becka, sudeći prema anketama, nije bila još nikada.

Beck, kome se prebacuje da je SPD pod njegovim vodstvom izgubio puno glasova, sve je neomiljeniji i kod samih smipatizera i tradicionalnih glasača socijaldemokrata.

I u socijaldemokratskom ''taboru'' je Merkel, koja je i šefica Kršćansko-demokrastke unije (CDU), pobijedila Becka.

Među simpatizerima SPD-a svega bi 28 posto glasalo za Becka kao budućeg kancelara, dok bi Merkelovoj svoj glas dalo čak 45 posto onih naklonjenih socijaldemokratima, pokazala je ova anketa Instituta za istraživanje javnog mnijenja ''Forsa''.

Ovakvo raspoloženje nije donijelo pozitivne poene samo Merkelovoj, već i demokršćanskom bloku, koji čine CDU i bavarska, ''sestrinska'' partija Kršćansko-socijalna unija (CSU).

Kada bi sutra bili izbori, CDU/CSU bi osvojila 38 posto glasova, što je jedan posto više nego u anketama od prošle sedmice, dok bi Beckovi socijaldemokrati stagnirali na 26 posto glasova.

Kada je reč o liberalima, najjačoj njemačkoj opozicijskoj stranci, koju je nekada vodio bivši šef diplomatije Hans-Dietrich Genscher, oni bi, prema ovoj anketi, dobili devet posto glasova, dok su na prošlim parlamentarnim saveznim izborima osvojili 9,8 posto.

Kada je riječ o novim saveznim izborima i ''utrci'' za kancelarsko mjesto, mediji naslućuju, a i ankete to pokazuju, da bi se umjesto Becka, kao socijaldemokratskog protukandidata Merkelovoj, mogao naći sadašnji šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier.

Sadašnji šef diplomatije će na partijskom kongresu socijaldemokrata najesen, kako se očekuje, biti izabran za jednog od tri potpredsjednika stranke, a ankete pokazuju da bi sve više Nijemaca željelo baš Steinmeiera za protukandidata Merkelovoj.