Svijet
0

Prekršeno primirje u Izraelu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Južni Izrael našao se pod udarom palestinskih projektila, a iz ureda izraelskog premijera Ehuda Olmerta saopćeno je u utorak kako je time prekršen prekid vatre dogovoren prošle sedmice, javile su svjetske agencije.

Današnji napad je prvi od uspostave prekida vatre između Izraela i militanata u Gazi prošle sedmice.

Palestinska militantna grupa Islamski džihad iz područja Gaze objavila je kako je izvela napad u znak odmazde zbog izraelskog napada u kojem je u utorak ujutro ubijen jedan njihov pripadnik.

Područje Zapadne obale službeno nije obuhvaćeno prekidom vatre, a Islamski džihad je poručio kako ne može sjediti prekriženih ruku dok su njihova braća na Zapadnoj obali cilj napada.

Reutersov dopisnik javio je kako je čuo dvije eksplozije u izraelskom gradu Sderotu, a dobrovoljačka spasilačka organizacija Zaka rekla je da u napadu nije bilo žrtava.

Istovremeno je u Izraelu krajnje napeto jer Olmertova vlada visi o koncu uoči glasanja u srijedu o raspuštanju Knesseta i sazivanju prijevremenih izbora.

Dva Olmertova koalicijska partnera, Laburistička stranka i ultraortodoksna frakcija Shas, najavila su kako će glasati za prijedlog opozicije o raspuštanju Knesseta, a s njihovom podrškom prijedlog bi mogao dobiti 89 od 120 glasova zastupnika, koliko ih ima u parlamentu.

Olmert je zaprijetio razrješenjem s dužnosti svakom ministru koji bi glasao za opozicijski prijedlog, a u slučaju da prijetnju ispuni, očekuje se da laburisti i Shaas izađu iz vladajuće koalicije, što bi premijera ostavilo na vjetrometini manjinske vlade koja bi mogla vrlo lako pasti na glasanju o povjerenju, možda već i u ponedjeljak, prenijele su agencije.