Iseljeno 6.000 porodica
20

Prekriven pepelom: Otok Luzon će zbog vulkana Taal biti proglašen "ničijom zemljom"

D. B.
Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte je odobrio plan kojim će otok Luzon na kojem se nalazi vulkan Taal biti proglašen "ničijom zemljom", a time je nestala svaka mogućnost za povratak stanovnika.

Duterte tek treba objaviti formalni dekret, a filipinska agencija za vulkane je davno proglasila Luzon "opasnom zonom". Ipak, seljani su živjeli i radili na ovom području desetljećima, ali zvaničnici sada pozivaju na oštrije mjere i njihovo striktno provođenje u budućnosti.

Snimak dronom prikazuje da je cijeli otok i praktično sve na njemu, od napuštenih domova do vozila i vegetacije, prekriveno debelim slojem pepela.

Sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Eduardo Ano je zatražio planove za preseljenje stanovnika otoka, tačnije 6.000 porodica koje su evakuisane zbog nedavne erupcije. Ta lokacija mora biti minimalno 17 kilometara udaljena od vulkana.

"Živjeli su na vulkanu sa 47 kratera. To je veoma opasno, kao da je pištolj uperen u vas", rekao je šef instituta za vulkanologiju Renato Solidum.

Vulkan Taal je još uvijek na drugom najvišem nivou opasnosti otkako je eruptirao 12. januara. Lava još uvijek izlazi iz njega.

Smrtnih slučajeva nije bilo, ali je stotine ljudi dobilo ljekarsku pomoć zbog problema s disanjem.