Veliko interesovanje
0

Preko 4.500 Bečlija aktiviralo elektronski potpis na telefonu

I. S.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Od početka inicijative 25. juna ove godine više od 4.500 Bečlija uvelo je potpis na mobilnom telefonu. Potpis preko mobitela se može koristiti u razne svrhe, kao na primjer za "Zeleni pasoš".

Građani Beča od ponedjeljka do petka, od 7:30 do 17 sati, bez prethodne najave mogu posjetiti gradsku vijećnicu i u roku od par minuta pokrenuti svoj elektronski potpis.

Samo do 30. juna gradske službe su bilježile gotovo 1.000 upita za aktivaciju e-potpisa dnevno. Potpisom putem mobilnog telefona moguće je obaviti više od 200 administrativnih obaveza, koristiti neke usluge pošte i digitalni servis grada. E-potpis se smatra digitalnom identifikacijom i predstavlja ekvivalent ručnom potpisu.

"Drago mi je da je ovo jednostavno rješenje tako dobro prihvaćeno. Grad je u ovu svrhu povećao i broj uposlenika kako bi vrijeme čekanja bilo što kraće", izjavio je gradonačelnik Beča, Michael Ludwig.

"Zeleni pasoš" putem QR koda pruža informaciju o tome da li je nositelj vakcinisan, testiran ili je prebolio COVID-19. Time se želi omogućiti jednostavnije kretanje na nivou EU. Uz digitalni potpis stanovnici glavnog grada Austrije mogu aktivirati pasoš ili skinuti svoju potvrdu o vakcinaciji putem portala ELGA.