|

Preko 10.000 demonstranata u Tbilisiju

Preko 10.000 demonstranata u Tbilisiju
0
F
FENA
7.11.2008. u 18:03
0
komentara
0

dijeljenja
Preko 10.000 demonstranata u Tbilisiju
Preko 10.000 osoba demonstriralo je u petak u Tbilisiju, na poziv gruzijske opozicije, protiv predsjednika Mihaila Sakašvilija, koji se suočava s prvim političkim testom nakon rata s Rusijom u augustu.
Ovaj događaj je obilježio prvu godišnjicu protuvladinih demonstracija, koje su vlasti snažno ugušile, kada se u glavnome gradu ove bivše sovjetske republike okupilo na desetke hiljada demonstranata.

U petak su mnogobrojni demonstranti osudili Sakašvilija da je loše vodio sukob u augustu, kada su ruske trupe masovno ušle na gruzijsku teritoriju, nakon pokušaja Tbilisija da silom preuzme kontrolu nad proruskom secesionističkom regijiom Južna Osetija.

"U augustu su nas vlasti vratile u Srednji vijek. Sakašvili je otvorio vrata divljacima", rekao je, obraćajući se masi jedan od dužnosnika opozicije Guiorgui Kaindrava.

"Pokrećemo novi val protesta, kako bismo iznudili organiziranje parlamentarnih i predsjedničkih izbora na proljeće", rekao je novinarima drugi opozicioni čelnik Levan Gačečiladze.

"Ono što se desilo u augustu jeste vladina greška", rekao je jedan od demonstranata, smatrajući da je Sakašvilijev režim pomogao Rusiji. Treba promijeniti vladu", rekao je on.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.