{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preko 10.000 demonstranata u Tbilisiju

F
7.11.2008. u 18:03
0
0
Preko 10.000 demonstranata u Tbilisiju
0
Preko 10.000 demonstranata u Tbilisiju
Preko 10.000 osoba demonstriralo je u petak u Tbilisiju, na poziv gruzijske opozicije, protiv predsjednika Mihaila Sakašvilija, koji se suočava s prvim političkim testom nakon rata s Rusijom u augustu.
Ovaj događaj je obilježio prvu godišnjicu protuvladinih demonstracija, koje su vlasti snažno ugušile, kada se u glavnome gradu ove bivše sovjetske republike okupilo na desetke hiljada demonstranata.

U petak su mnogobrojni demonstranti osudili Sakašvilija da je loše vodio sukob u augustu, kada su ruske trupe masovno ušle na gruzijsku teritoriju, nakon pokušaja Tbilisija da silom preuzme kontrolu nad proruskom secesionističkom regijiom Južna Osetija.

"U augustu su nas vlasti vratile u Srednji vijek. Sakašvili je otvorio vrata divljacima", rekao je, obraćajući se masi jedan od dužnosnika opozicije Guiorgui Kaindrava.

"Pokrećemo novi val protesta, kako bismo iznudili organiziranje parlamentarnih i predsjedničkih izbora na proljeće", rekao je novinarima drugi opozicioni čelnik Levan Gačečiladze.

"Ono što se desilo u augustu jeste vladina greška", rekao je jedan od demonstranata, smatrajući da je Sakašvilijev režim pomogao Rusiji. Treba promijeniti vladu", rekao je on.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: