Pentagon
0

Prekinuto i posljednje suđenje u Guantanamu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sutkinja zadužena za suđenja u Guantanamu povukla je optužbe na posljednjem suđenju u američkoj vojnoj bazi, saopćio je Pentagon.

Sutkinja Susan Crawford donijela je odluku nekoliko dana nakon što je sudija James Pohl odbio zahtjev predsjednika Baracka Obame da prekine sva suđenja.

Sudija Pohl želi da nastavi suđenje Abd al-Rahimu al-Nashiriju, osumnjičenom za bombaški napad na američki ratni brod USS Cole u 2000.

Analitičari tvrde da bi spor mogao naškoditi Obaminim planovima da zatvori pritvorski centar.

Zvaničnici Pentagona saopćili su da je sutkinja Crawford odbacila sve optužbe protiv Nashirija bez prejudiciranja - što znači da bi se nove tužbe još mogle podići protiv njega.

Očekuje se da on bude u pritvoru još neko vrijeme.

"To je bila odluka sutkinje Crawford, ali ona odražava činjenicu da je predsjednik izdao izvršno naređenje koje obavezuje na prekid rada vojnih komisija, čekajući na ishod nekoliko analiza naših operacija u Guantanamu", izjavio je portparol Pentagona Geoff Morrell.

Dopisnik BBC-ja iz Washingtona Jonthan Beale tvrdi da je Obamina administracija naredila prekid svih suđenja kako bi dala vremena za razmatranje slučajeva protiv svih zatočenika, te da razmotri kome bi trebalo suditi i kako.

Prošle je sedmice sudija Pohl izjavio da je zahtjev za prekid Nashirijevog suđenja "neuvjerljiv" i odlučio je da se suđenje nastavi.

Izgleda da je njegova presuda u suprotnosti s jednom od prvih akcija Obamine administracije - da instruira tužioce da zatraže da se suđenja za 21 zatočenika koji je optužen budu odgođena za 120 dana.

Sva suđenja su zaustavljena s izuzetkom Nashirijevog. On bi se trebao pojaviti pred sudom u ponedjeljak.

Očekuje se da se Obama tokom dana u Bijeloj kući sastane s članovima porodica ubijenih u napadu na USS Cole.

U napadu na USS Cole kod obale Jemena ubijeno je 17 američkih mornara i 50 je ranjeno.

Nashiri je uhapšen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u 2002. i nakon toga je prebačen u Guantanamo.

On je optužen za pomaganje dvojici militanata koji su došli s čamcem nakrcanim eksplozivima u blizinu broda.

Obama je prošle sedmice naredio razmatranje vojnih suđenja osumnjičenima za terorizam. Također je naredio zatvaranje pritvorskog centra Guantanamo u roku od godine.

On je izjavio da će se SAD nastaviti boriti protiv terorizma, ali da će također sačuvati svoje "ideale i vrijednosti".

Oko 250 zatvorenika optuženih za veze s terorizmom još je u objektu.

Pravni proces protiv tih zatvorenika žestoko je kritikovan tvrdnjama da američka vojska djeluje kao tamničar, sudija i porota.