Rusija
0

Prekinuta isporuka plina Ukrajini

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ruski naftni gigant i najveći izvoznik plina Gazprom saopćio je u četvrtak da je potpuno prekinuo isporuku plina Ukrajini, ali da se opskrba Evrope plinom nastavlja punim kapacitetom, javljaju ruske novinske agencije.

"Potpuno smo prekinuli isporuku plina Ukrajini u 10 sati (8 sati po srednjoevropskom vremenu", rekao je u četvrtak novinarima jedan dužnosnik Gazproma te dodao da se nastavlja opskrba Evrope punim kapacitetom.

Gazprom je saopćio u srijedu da pregovori s Ukrajinom oko duga i cijena nafte za 2009. nisu uspjeli te da je neizbježan prekid isporuke plina Ukrajini.

Ukrajinska tvrtka Naftogaz saopćila je u četvrtak da je već zabilježila smanjenje tlaka u svojim plinovodima nakon što je Rusija prekinula isporuku te da će sada koristiti plin iz rezervi.

Ukrajina je zajamčila Evropskoj uniji da sukob oko plina između Ukrajine i Rusije neće ugroziti isporuke plina Uniji i zatražila od nje da posreduje u plinskom sporu.

U zajedničkoj izjavi, koju su potpisali ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko i premijerka Julija Timošenko, objavljenoj u četvrtak rano ujutro, navodi se da je Ukrajina zatražila od Evropske unije da posreduje u sporu i zajamčila nastavak "nesmetane" isporuke plina Evropi preko ukrajinskog teritorija.

Ukrajinci tvrde da su isplatili cjelokupan dug Rusiji za opskrbu plinom, a iz Gazproma tvrde da je dug iznosio više od dvije milijarde. Osim toga, Rusija traži 250 dolara za hiljadu prostornih metara plina, dok Ukrajina nudi najviše 201 dolar.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nazvao je poziciju Rusije "krajnje povoljnom" za Ukrajinu i rekao da je cijena od 250 dolara posljednja ponuda Kremlja, prenose agencije.

Ovakva situacija uzbunila je evropske zemlje koje ovise u ruskom plinu, jer se on u najvećem dijelu isporučuje plinovodima koji prolaze kroz Ukrajinu, i koje su iskusile kratkotrajne smetnje u opskrbi tokom sličnog spora 2006.

Ukrajina je objavila kako ove godine ima dovoljno rezerve plina kojima će prebroditi razdoblje dok se ne postigne sporazum, ali i upozorila kako bi pad tlaka u plinovodima, uzrokovan prekidom opskrbe Ukrajini, mogao imati utjecaja i na isporuke Evropi.

Rusija predstavlja spor oko plina kao isključivo ekonomski, bez ikakvog političkog motiva, no odnosi između dviju susjednih država, nekadašnjih članica SSSR-a, zategnuti su još od prozapadne revolucije u Ukrajini 2004., nakon koje je vodstvo te zemlje počelo tražiti ulazak Ukrajine u NATO.