Moskva
0

Prekid suradnje s NATO-om ako Tbilisi pristupi akcionom planu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Rusija će prekinuti svaku suradnju s NATO-savezom ako Gruzija pristupi Akcionom planu za priključenje Atlantskom savezu (MAP), izjavio je u ponedjeljak predstavnik Moskve pri NATO-u Dimitrij Rogozin za rusku agenciju Ria Novosti.

"Jedna stvar je biti pažljiv s marionetom Sjedinjenih Država a druga je dočekivati jednu agresorku zemlju. O kakvoj se saradnji može raditi, nikakvoj", rekao je Rogozin.

S moralnog i političkog aspekta, priključenje Gruzije u MAP prikazat će se kao stav NATO-a koji je izabrao stranu agresora", dodao je ruski predstavnik.

Gruzija kao i Ukrajina teže da uđu, što je moguće prije, u Atlantski savez, na veliku štetu Rusije, koja tvrdi da SAD upravo "naoružava" Gruziju pod izlikom humanitarne pomoći, kako bi zadobio uticaj u ovoj bivšoj sovjetskoj republici i regionu.

Američki potpredsjednik Dick Cheney, koji je u četvrtak posjetio Tbilisi, otvoreno je zatražio od saveznika SAD-a da stanu na stranu Gruzije u krizi koju preživljava sa svojim moćnim ruskim susjedom, nakon intervencije gruzijskih trupa na gruzijski separatistički region Južnu Osetiju.