Svijet
0

Pregovori Sadrovih sljedbenika i vlade nakon prijetnji Moqtada Sadre

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dva dana nakon prijetnji o "otvorenom ratu" radikalnog šiitskog vođe Moqtada Sadre, u ponedjeljak su započeli neformalni pregovori između Sadrovih predstavnika i vladinih saveznika, objavili su zvaničnici pokreta Moqtada Sadre.

Prema jednom delegatu, susret se održava u Nadžafu, svetom šiitskom gradu južno od Bagdada, između pripadnika pokreta Moqtada Sadre i poslanika Ujedinjenog šiitskog saveza, parlamentarnog bloka, koji podržava premijera Nurija al-Malikija.

"Pregovori se odvijaju, naša procjena je da oni ne odgovaraju željama sljedbenika Moqtada Sadre", rekao je on.

Ovi pregovori uslijedili su nakon upozorenja Moqtada Sadre od subote, koji je zaprijetio revoltom svojih pristalicam ako se ne zaustave napadi iračkih i američkih trupa protiv njegove milicije u Bagdadu i na jugu zemlje.

"Moqtada Sadr nije naveo nikakav rok o zamrzavanju protuameričkih napada i pokretanja neprijateljstava", rekao je on. "Odluku o upotrebi sile je samo u domenu Moqtada Sadre".

Prema jednom Sadrovom poslaniku, "Maliki je čovjek koji želi rat i koji razumije samo jezik sile".

On je također dodao da je upozorenje Moqtada Sadre bio "apel za mir". "On je pozvao vladu da zaustavi masakr nad Iračanima. Ali, izgleda da vlada ne želi da zaustavi ta brutalna ubijanja, i zato će to biti otvoreni rat", ponovio je on.