Svijet
0

Pregovori SAD-a s Iranom, Sirijom i Sjevernom Korejom - povratak pragmatici

FENA
Teheran
Teheran
Najavu američke administracije da će na multilateralnoj konferenciji o Iraku u prvoj polovici marta sjesti za zajednički stol s Iranom i Sirijom, te da će iduće sedmice pregovarati o normalizaciji odnosa sa Sjevernom Korejom, američka štampa u svojim komentarima i analizama naziva zaokretom i povratkom pragmatičnoj politici.

To također nazivaju napuštanjem očito neuspjelog koncepta izolacije protivnika iz tzv. "osovine zla".

"Odluka Bushove administracije da sudjeluje na regionalnoj konferenciji o Iraku, koja može uključiti Iran i Siriju, dobar je način da se ojača američka diplomatija u ključnom trenutku za Bliski istok, u kojem Irak lavira između građanskog rata i političkog rješenja, kao i Libanon i palestinske vlasti", ocjenjuje u uvodniku "The Washington Post".

Regionalni pregovori ne mogu riješiti ni jednu od tih kriza, no nužan su dio svakog rješenja, a sudjelujući na njima i otvarajući put za pregovore s vladama Irana i Sirije, administracija će se izvući iz diplomatskog škripca u koji je stjerana i otvoriti nove mogućnosti, ističe Post.

Dužnosnici administracije u srijedu su negirali da je uključivanje Irana i Sirije u pregovore o Iraku politički zaokret. "Ne postoji raskol. Određeni broj ljudi je okarakterizirao sudjelovanje SAD-a na regionalnoj konferenciji kao promjenu politike; to nije ništa tako", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

No vanjskopolitički stručnjaci, kritičari administracije u Kongresu i bivši diplomati se ne slažu, ističući kako je administracija shvatila da si je "vezala ruke" inzistirajući na tome da se pregovara samo s prijateljima, ocjenjuje The New York Times te dodaje kako je i državna tajnica otvaranje prema Teheranu i Damasku nazvala "političkom inicijativom".

"Nije pitanje je li osovina zla mrtva; ona je živa kao i jučer. Pitanje je je li mrtav koncept koji je primjenjivan. A meni je apsolutno jasno kako morate pregovarati s onima s kojima morate pregovarati da bi riješili stvari", ocijenio je Daniel Server, potpredsjednik Američkog instituta za mir i bivši diplomat, koji je bio izvršni direktor Studijske skupine za Irak.

"Iako će sastanak biti posvećen cilju stabiliziranja Iraka, a ne sporu oko iranskog nuklearnog programa, odluka Busheve administracije da sudjeluje sugerira kako su pristupu 'ili po našem ili nikako' dani odbrojani", ocjenjuje konzervativni dnevnik The Christian Science Monitor iz Bostona.

Unutar administracije dugo je prisutno nadmetanje između zagovornika diplomatskog angažiranja, predvođenih dužnosnicima State Departmenta i ponekad Condoleezzom Rice, i onih koji žele izolirati neprijatelje - predvođenih s potpredsjednikom Dickom Cheneyem.

Uoči napada na Irak 2003. i u godinama nakon toga izolacionisti su imali prednost, no s republikanskim porazom na izborima u novembru 2006., sve dubljim upadanjem u glib u Iraku, te nekim vanjskopolitičkim uspjesima, posebno u pregovorima o denuklearizaciji Sjeverne Koreje, zagovornici diplomatskog angažiranja dobili su prostor za djelovanje.

Pišući o diplomatskom uspjehu SAD-a u pregovorima s Pjongjangom i njegovoj pozadini, NYT iznosi i nepoznati detalj, kako je državna tajnica Rice tri mjeseca nakon usvajanja rezolucije UN-a o sankcijama Sjevernoj Koreji nazvala predsjednika Busha iz Berlina, gdje se nalazila na turneji, kako bi dobila njegov pristanak da SAD postignu sporazum s Pjongjangom oko nukleranog pitanja. "Učinivši to, ona je zaobišla brojne razine za preispitivanje vladine politike koje su ranije onemogućile napore da se postigne sporazum, rekli su dužnosnici administracije", navodi NYT.

Na večeri i predavanju u knjižnici Kongresa u utorak, izgledalo je kao da su se okupili svi iz tabora "advokata realpolitike" kako iz naziva NYT.

Na čelu stola doajen američke diplomatije Henry Kissinger, novi zamjenik državne tajnice John Negroponte, Robert Galluci, glavni pregovarač SAD-a s Pjongjangom u prvoj krizi 1994., bivši državni tajnik James Baker i drugi.

"Amerika mora biti spremna pregovarati s našim neprijateljima", rekao je okupljenima Baker.

Lee Hamilton, supredsjedatelj Studijske skupine za Irak koja je preporučila pregovore s Iranom i Sirijom o stabiliziranju Iraka, upozorio je kako "uspješna diplomatija traži vrlo pažljive pripreme i ustrajan napor, da bi se stvari uspješno dovele do kraja".

Kissinger u četvrtak piše u Washington Postu kako oslanjanje samo na vojnu silu nije dovoljno i da je "diplomatija uvijek trebala biti dio američke strategije u Iraku".

"Objava diplomatske konferencije o Iraku stoga je od bitne pomoći", navodi Kissinger, te ističe kako je simbolički važno da je iračka vlada sazvala konferenciju ali ona ne može biti zaključene bez dosljednog i snažnog američkog vodstva.