{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje završeni bez pomaka

F
FENA
14.3.2008. u 12:44
0
0
Pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje završeni bez pomaka
0
Pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje završeni bez pomaka
Foto: AP
Američki i sjevernokorejski pregovarači na sastanku u Švicarskoj nisu uspjeli prevazići međusobne razlike oko sjevernokorejskoga nuklearnog programa.
Sastanak između Cristophera Hilla i njegovog sjevernokorejskog kolege Kim Kye-gwana trajali su cijeli dan u četvrtak, javila je novinska agencija Yonhap citirajući riječi američke strane kako je Sjever odbio da u potpunosti objavi svoje nuklearne aktivnosti, prenosi UPI.

Hill, ipak, nije odbacio eventualni pomak u pregovorima.

"To su bile dobre konsultacije, ali još nismo došli do kraja", izjavio je Hill novinarima dodajući da ne planira nastaviti pregovore u petak.

Sjevernokorejski pregovarač izrazio je zadovoljstvo razgovorima, ali nije iznio nikakve detalje.

Osim Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje, ostale strane u šestostranim pregovorima su Rusija, Kina, Japan i Južna Koreja. U razgovorima se traži od Sjeverne Koreje da odustane od svoga nuklearnog programa u zamjenu za izdašnu ekonomsku pomoć.

U okviru sporazuma Sjeverna Koreja je demonitirala svoj glavni nuklearn reaktor u Yongbyonu, ali ostali napori zakočeni su znog nepotpune objave Sjevera o njegovim nuklearnim aktivnostima.

Llistu koju je podnio prošlog novedmbra odbacile su Sjedinjene Države jer, prema njihovim navodima, Sjever nije objavio program obogaćivanja urana i nuklearnu saradnju sa Sirijom, što on negira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: