Svijet
0

Pregovori SAD-a i Rusije o smanjenju naoružanja bit će nastavljeni 2010.

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START-1) između SAD-a i Rusije neće biti potpisan ove godine, rekao je sinoć visoki savjetnik predsjednika Rusije za spoljnu politiku Sergej Prihodko.

Dodao je da će predsjednici dvije supersile: Barack Obama i Dmitrij Medvedev pregovore o produženju sporazuma START-1, a koji je istekao 5. decembra, nastaviti u 2010.

"Predsjednici su izrazili uvjerenje da će tekst sporazuma i prateći dokumenti biti spremi u bliskoj budućnosti", rekao je Prihodko, napominjući da je bilo potrebno nekoliko godina za utvrđivanje nacrta prethodnog sporazuma, potpisanog 1991.

"Sada će doći do malog odmora, oni (Amerikanci) imaju svoje božićne praznike, a onda mi imamo svoje", kazao je Prihodko iako je Obama, poslije sastanka s Medvedevim u Kopenhagenu, rekao da su Washington i Moskva "nešto bliže" postizanju dogovora.

Medvedev je, nakon sastanka s Obamom, istakao da je u nacrtu novog sporazuma odbačen niz tehničkih detalja, ali da će on biti spreman u kratkom vremenskom periodu.

Dvojica predsjednika su samit UN-a o klimatskim promenama u Kopenhagenu iskoristili za biletaralni sastanak o pitanju produženja sporazuma START.

Sporazum, koji su prije 18 godina u Moskvi potpisali Mihail Gorbačov i George Bush stariji, predviđao je da obje zemlje smanje i ograniče naoružanje na najviše 1.600 nosača i 6.000 nuklearnih bojevih glava, a uz dokument je bilo usvojeno nekoliko protokola i dogovora, u kojima je propisan mehanizam kontrole i transparentnosti poštovanja preuzetih obaveza.

Veruje se da SAD raspolažu s 2.300 nuklearnih glava, dok je broj kojim raspolaže Rusija nešto manji.

Bivši predsjednici dvije zemlje Vladimir Putin i George Bush mlađi dogovorili su se 2002. da broj nuklearnih glava do 2012. bude smanjen na 1.700 do 2.000 projektila.