Svijet
0

Pregovori o sjevernokorejskom razoružanju nastavljaju se 18. jula u Pekingu

FENA
Peking
Peking
Međunarodni razgovori o sjevernokorejskom nuklearnom razoružanju nastavit će se u Pekingu iduće sedmice, navodi se u izvještaju objavljenom u utorak, dok se UN-ova agencija za nuklearni nadzor priprema da se vrati na Sjever kako bi nadzirala opbećano gašenje glavnog reaktora te zemlje.

Domaćin Kina obavijestila je zemlje učesnice da će pregovori započeti 18. jula, javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap iz Pekinga, pozivajući se na neidentifikovani diplomtaski izvor blizak pregovorima, prenosi AP.

Očekuje se da sastanak potraje dva dana, ali bi mogao trajati i dan duže ukoliko bude nužno, javio je Yonhap. Očekuje se da Kina učini zvaničnu objavu razgovora već u utorak, dodaje Yonhap.

Ruska novinska agencija Interfax objavila je sličan izvještaj, tvrdeći kako je Peking predložio da se razgovori održe 18 i 19. jula.

"Ruska strana namjerava učestvovati", naveo je Interfax riječi neidentifikovanog zvaničnika.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang, međutim, nije potvrdio datum razgovora.

"Nadamo se da možemo održati sastanak šefova delegacija sredinom ovog mjeseca, ali je još potreban pristanak svake strane", kazao je.

Šef južnokorejskih pregovarača Chun Yung-woo izjavio je kako još nije obaviješten o datumu. "Pričekajmo dok Kina ne učini objavu", kazao je.

Drugi zvaničnik južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova, koji je govorio pod uobičajenim uslovom anonimnosti, izjavio je, međutim, da se stavovi učesnika "približavaju u tom pravcu", misleći na mogućnost da se pregovori nastave 18. jula.

Pregovori - u kojima učestvuju Kina, Japan, dvije Koreje, Rusija i Sjedinjene Države - posljednji put su održani u martu.