|

Pregovori o rumunskoj vladi

Pregovori o rumunskoj vladi
0
F
FENA
2.12.2008. u 19:11
0
komentara
0

dijeljenja
Pregovori o rumunskoj vladi Foto: Reuters
Prema rezultatima općih izbora u Rumuniji dvije suprotstavljene opozicione stranke su gotovo potpuno izjednačene po broju osvojenih glasova.
Pošto su prebrojani svi glasovi sa glasanja u nedjelju, umjereno ljevičarski docijaldemokrati imaju minimalnu prednost nad drugom najvećom, do izbora, opozicionom strankom, umjereno desničarskim liberaldemokratima.

Obje stranke su počele pregovore s trećim partijama u pokušaju da formiraju parlamentarnu većinu i novu vladu.

Do ovih izbora vladajuća Nacionana liberalna stranka bila je treća na izborima i dopisnici ocjenjuju da bi mogla da bude ključ pregovora o formiranju nove vladajuće koalicije, javio je BBC.

Predizbornom kampanjom dominiralo je pitanje globalne ekonomske krize i njenih potencijalnih efekata na rumunsku privredu.

Riječ je o prvim općim izborima od ulaska Rumunije u EU u januaru 2007. godine.

Sporovi između prvog čovjeka liberaldemokrata, predsjednika Rumunije Traiana Basescua, i premijera Calina Popescua Tariceanua iz Nacional-liberalne stranke, nanijeli su štetu dosadašnjoj vladajućoj koaliciji i pad podrške među biračima.

Predsjednik Basescu, kome je ostala još jedna godina na položaju, ovlašten je da imenuje mandatara nove vlade i novog premijera, u slučaju tijesnog izbornog rezultata.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.