Svijet
0

Pregovori o Kosovu bez rezultata, "trojka" vidi šanse za kompromis

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Redovna runda pregovora o budućem statusu Kosova završena je bez rezultata, ali pregovarači namjeravaju da uporno rade do posljednjeg dana na traženju rješenja problema, javila je večeras agencija Itar-Tass, pozivajući se na saopćenje posredničke "trojke".

Ruska državna agencija prenijela je izjavu ruskog člana "trojke" Aleksandra Bocan-Harčenka da "prijedlozi 'trojke, unijeti na razmatranje na prošloj rundi razgovora, mogu da stvore osnovu za dostizanje kompromisa".

"U svakom slučaju, kako je rekao, Beograd je konstruktivno reagirao na date prijedloge i u tom smislu može se govoriti o određenom napretku, iako je do praktične realizacije nekih poteza još daleko", naveo je Itar-Tass.

"U principu, vjerujem u mogućnost dostizanja kompromisa. Šansa, iako sasvim mala postoji", rekao je ambasador Bocan-Harčenko.

Itar-Tass je u izvještaju iz Beča naveo da je zvanični Beograd protiv pretvaranja pregovora o statusu u pregovore o uspostavljanju međudržavnih odnosa i da su i predsjednik i premijer Srbije, Boris Tadić i Vojislav Koštunica, "kritikovali dokument koji je 'trojka' unijela na prošloj rundi".

"Prije svega zbog toga što nije bilo direktnog pozivanja na važeću Rezoluciju 1.244 Vijeća sigurnosti UN, kao jedine osnove za rešenje kosovskog pitanja i što se ništa nije navodilo o nedopustivosti unilateralnih akcija u određenju statusa Kosova", navela je agencija.

"Predsjednik i premijer su naveli i da ne smatraju 10. decembar datumom završetka pregovaračkog procesa za rješavanje statusa Kosova i potvrdili su spremnost Beograda da nastavi pregovore", istakao je Itar-Tass.

Agencije Itar-Tass i RIA Novosti ranije su prenijele opširno izjave Tadića i Koštunice o spremnosti Beograda da bi varijanta rešenja po uzoru na nekadašnju britansku koloniju Hongkong mogla da bude primjer kako se uz poštovanje međunarodnog prava može doći do ostvarljivih i održivih rješenja.

"Koštunica je pojasnio da Beograd uopće ne predlaže slijepo kopiranje 'honkonškog modela' radi rješavanja kosovskog pitanja. . . to je samo primjer pozitivan, koji potvrđuje mogućnost nalaženja funkcionalnih rešenja u, reklo bi se, bezizlaznim situacijama, uz obostranu želju strana da se dođe do rezultata", navelo je Itar-Tass.

Istovremeno, Itar-Tass je prenio i izjavu člana prištinskog tima Skendera Hysenija da je "honkonški model" neprihvatljiv za kosovske Albance, "zbog drugačijeg istorijskog konteksta".

Itar-Tass prenosi da su pregovarači iz Prištine ponovo predstavili poznati projekt "dvostranog sporazuma o prijateljstvu i dobrosusjedstvu nezavisnih država", prenio je Tanjug.