Svijet
0

Pregovori Indija - IAEA u Beču

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Šef komisije za indijsku nuklearnu energiju Anil Kakodkar razgovarao je u srijedu s generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohammedom ElBaradeijem u okviru napora New Delhija za rješavanje modaliteta sporazuma sa Sjedinjenim Državama o nuklearnom dosjeu.

Anil Kakodkar i indijski ambasador pri IAEA-i Sheel Kant Sharma stigli su oko 11 sati u sjedište agencije UN-a u Beču i izašli nakon četrdeset minuta, ne dajući nikakve komentare za štampu.

Ovaj prvi susret trebao bi da omogući Indiji da zaključi poseban sporazum o svom nuklearnom programu, nakon prethodnih razgovora između New Delhija i Washingtona.

Diplomatski izvor je objavio da Indija i IAEA bez sumnje neće uspjeti da riješe to pitanje brzo.

Prema prijedlogu sporazuma, Indija, koja nije potpisnica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, odvojila bi svoje nuklearne civilne programe od vojnih i stavila bi 14 od 22 atomska reaktora pod međunarodnu zaštitu, kako bi u zAmjenu dobila nuklearnu tehnologiju.

Prema diplomatskim izvorima, Indija bi mogla zamrznuti svoj atomski vojni program nastavljajući pritom dobijanje nuklearnih tehnologija za svoj civilni program.

Osim ovih pregovora s IAEA-om, Indija treba još pregovarati i o sporazumu s grupom isporučilaca nuklearne energije, koja kontrolira svjetsku trgovinu nuklearnih tegnologija.