Svijet
0

Pregovarački tim Kosova: Proglašenje neovisnosti mnogo prije maja 2008.

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnici kosovskih Albanaca odmah će započeti razgovore s predstavnicima zapadnih zemalja koje ih podupiru o koracima koji vode proglašenju neovisnosti, do čega bi moglo doći "puno prije svibnja", rekao je u ponedjeljak u Prištini glasnogovornik kosovskog pregovaračkog tima.

"Od danas Kosovo počinje konzultacije s ključnim međunarodnim partnerima kako bi koordinirali sljedeće korake prema proglašenju neovisnosti", rekao je Skender Hyseni nakon sastanka pregovaračkog tima.

"10. prosinca označio je kraj pregovora o statusu Kosova... i potom slijede razgovori o proglašenju neovisnosti i međunarodnom priznanju", kazao je Hyseni dodajući da idućih dana kosovski čelnici planiraju intenzivne razgovore s Washingtonom i Bruxellesom.

"Prvi je korak neizbježno proglašenje neovisnosti, a drugi formalno priznanje... Uvjeravamo vas da će neovisnost biti proglašena puno prije svibnja", kazao je Hyseni odgovarajući na zahtjev da pojasni posljednja nagađanja vezana uz moguće vrijeme proglašenja neovisnosti.

Kako je rečeno, pregovarački tim Kosova odlučio je pričekati i sjednicu Vijeća sigurnosti od 19. prosinca i potom odlučiti o daljnim koracima vezanim uz budući status Kosova.

Glasnogovornik pregovaračkog tima kazao je da postoji široka potpora Europske unije rješavanju statusa Kosova, no da Kosovo neće pod svaku cijenu čekati potporu svih 27 zemlja članica EU. On je dodao da je pregovarački tim dobio izvješće međunarodne trojke, koje će biti podneseno na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a 19. prosinca.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu pismeno se obratio Vijeću sigurnosti s molbom da se omogući i kosovskim predstavnicima iznošenje svojih pogleda na budućnost Kosova. Kosovsko izaslanstvo će, kako jer najavljeno, otputovati u New York i voditi razgovore s članicama Vijeća sigurnosti UN-a i predstavnicima najutjecajnijih zemalja.