Svijet
10

Predviđanja CIA-e 2000. godine, šta su pogodili, a gdje su pogriješili

Klix.ba
Foto. Twitter
Foto. Twitter
Američka obavještajna agencija CIA 2000. godine okupila je tim stručnjaka iz različitih polja zanimanja, koji nisu dio agencije, kako bi napravili prognozu budućnosti do 2015. godine. Predviđeno vrijeme je prošlo, a stručnjaci su mnoge stvari uspješno predvidjeli, dok su kod nekih u potpunosti pogriješili.

Prije 15 godina napravljen je izvještaj na 70 stranica koji je obradio teme od razvoja nanotehnologije, osciliranja u cijeni nafte, demografske, ekonomske i brojne druge promjene.

Uspješno su predvidjeli razvoj interneta i digitalnih tehnologija, kazavši kako će budućnost donijeti univerzalnu bežičnu mobilnu komunikaciju, što će najviše transformisati svijet još od industrijske revolucije.

Predviđeno je i to da će tehnologija imati velikog utjecaja na političke posljedice, što se pokazalo za vrijeme Arapskog proljeća na Bliskom istoku. S druge strane tehnologija je uvela nove mogućnosti međudržavnih sukoba, bez otvorenog rata, ali sa tzv. cyber napadima.

Stručnjaci CIA-e su polovično bili upravu kada su u pitanju predviđanja za razvoj biotehnologije. Smatrali su da će do 2015. godine biti usavršena transplantacija vještačkih organa, zatim kloniranje životinja radi proizvodnje mesa, ali i opasnosti od terorista, koji bi mogli proizvoditi opasne viruse i bakterije.

Pogriješili su kod predviđanja da će bogate osobe uz pomoć biotehnologije moći produžiti život, što do danas nije uspjelo. Ipak, bili su upravu kada su predvidjeli masovno korištenje genetski modificiranih usjeva.

Pogrešno predviđeno ujedinjenje dviju Koreja i smrt Fidela Castra

CIA je 2000. godine iznijela pretpostavku da će Rusija teško podnijeti status gubitka svjetske sile i da će iskoristiti rezerve prirodnog gasa da vrati svoj status. U međuvremenu Rusija je postala značajan svjetski igrač, pripojivši Krim, te pokrenuvši vojne akcije u Siriji.

Pogriješili su jer su predvidjeli ujedinjenje dvije Koreje, kao i to da će Fidel Castro umrijeti.

Kada su u pitanju demografske promjene tačno je predviđen rast svjetske populacije, uz krizu nataliteta u istočnoj Evropi, ali i demografskom krizom zapadne Evrope, gdje će se pojaviti nedostatak radne snage.

Pogriješili su u predviđanjima za Evropsku uniju, kazavši da će se Evropa do 2015. gotovo ujediniti, te da će biti mirno i sigurno područje, završavajući integrativne procese.

Rast terorizma je predviđen tačno, što se potvrdilo već 2001. godine, terorističkim napadom u SAD-u. Predviđen je porast kriminaliteta i pobunjeničkih grupa širom svijeta.

CIA