George W. Bush
0

Predstoji teška borba u Afganistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush kazao je da američke i koalicijske snage vode žestoke borbe u Afganistanu i da je tamošnji nivo trupa predmet stalnog razmatranja.

Juni je bio mjesec s najvećim brojem žrtava američkih i NATO-ovih snaga u Afganistanu od invazije na tu zemlju 2001. godine. To je drugi mjesec zaredom tokom kojeg su gubici koalicijskih trupa u Afganistanu bili veći nego u Iraku.

Predsjednik SAD-a je kazao kako je svjestan teškoća s kojima su suočene američke i savezničke snage: „Bio je ovo težak mjesec u Afganistanu, ali je on isto tako bio težak i za talibane.“

On je naveo da su gubici koalicijskih snaga možda bili tako visoki zbog istrajnosti neprijatelja: "Jedan od razloga što je bilo više žrtava je taj što se naše trupe bore sa žilavim neprijateljem – koji ne želi naše prisustvo jer mu se ne dopada to što im Amerika uskraćuje sigurna utočišta."

Bush je međutim naglasio kako je uvjeren da će ratna strategija koalicije funkcionirati, odnosno kombinacija podrške afganistanskoj vladi i napada na pripadnike talibana i Al-Qaide.

Američka administracija je pozvala druge zemlje da povećaju broj svojih vojnika u Afganistanu, a Francuska i Britanija su dale pozitivan odgovor.

U Afganistanu operira oko 31 hiljada američkih vojnika. Administracija predsjednika Busha je prenijela saveznicama u NATO-u kako planira da iduće godine pošalje dodatne vojnike.

Bush međutim kaže da bi neki od njih mogli otići u Afganistan i ranije i dodaje da se njihov broj razmatra. "Stalno razmatramo potrebe vojnika i njihov nivo. Pola ove godine već je prošlo. Kao što sam rekao, povećat ćemo broj vojnika do 2009."

U međuvremenu najviši komandant NATO-a u Evropi apelira na saveznike da pošalju i dodatnu opremu, uključujući helikoptere i izviđačke avione.

Američki general John Craddock također je kazao, prenosi VoA, kako bi članice NATO-a trebalo da ublaže ograničenja u vezi s lokacijama gdje bi njihove trupe mogle biti stacionirane u Afganistanu.