Stefano Sannino
1

Predstavnik EU: Putin je sa specijalne operacije prešao na rat protiv NATO-a i Zapada

T. K.
Foto: Twitter / Stefano Sannino
Foto: Twitter / Stefano Sannino
Predstavnik Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) Stefano Sannino, danas je branio odluku Njemačke i SAD-a da pošalju zapadne tenkove Ukrajini, dodavši kako ruski predsjednik Vladimir Putin vodi sada rat i protiv NATO-a i Zapada.

Kako javlja AP, Sannino je danas govoreći na press-konferenciji u Tokiju u sklopu azijsko-pacifičke turneje, objasnio da je Putin s koncepta specijalne vojne operacije prešao na koncept rata protiv NATO-a i Zapada. Dodao je kako bi američki, britanski i njemački tenkovi trebali pomoći Ukrajini da se odbrani od ruske agresije.

"Mislim da je najnoviji razvoj događaja oko opskrbe Ukrajine oružjem samo evolucija aktualne situacije, odnosno načina na koji Rusija ulazi u drugačiju fazu rata", rekao je Sannino, dodavši kako Rusija više ne napada vojne mete, nego civilnu infrastrukturu, gradove i same civile.

"EU nije ta koja je odvela rat u novi stadij, ona samo pomaže Ukrajini da sačuva ljudske živote i da se odbrani od barbarskih napada", zaključio je.

Odnosi između SAD-a i Rusije su u historijskom kontekstu blizu najnižijih grana. Sjedinjene Američke Države su ove sedmice objavile da će isporučiti Ukrajini 31 napredni tenk M1 Abrams u vrijednosti od 400 miliona dolara u nekoliko mjeseci.

Rusija kaže da bi svaka isporuka Abramsa bila bacanje novca jer bi "gorjeli" baš kao i drugi tenkovi u Ukrajini.