Važne odluke
16

Predstavnički dom SAD-a danas treba da glasa o pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

FENA
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Predstavnički dom američkog Kongresa spreman je da u subotu održi ključno glasanje o velikom paketu pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu - i mogućoj zabrani TikToka.

Očekuje se da će glasanje o zakonima o stranoj pomoći i oružju u vrijednosti od 95 milijardi dolara početi u 13:00 po lokalnom vremenu, a republikanskom predsjedavajućem Mikeu Johnsonu trebat će glasovi demokrata da budu usvojeni.

Zakoni su proizvod višemjesečnih žestokih pregovora, pritiska američkih saveznika i ponovljenih molbi za pomoć ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Posljednjeg republikanskog predsjednika Predstavničkog doma računi za potrošnju koštali su posla, a finansiranje Ukrajine bilo je u središtu partijskih svađa.

Sjedinjene Američke Države bile su glavni pobornik Ukrajine u njenom ratu protiv Rusije, ali Kongres nije odobrio velika sredstva za svog saveznika skoro godinu i po, uglavnom zbog prepirke na političkoj sceni.

Predsjednik Joe Biden i demokratski zastupnici u Kongresu mjesecima se zalažu za veliki novi paket oružja za Ukrajinu.

Ali republikanci, pod utjecajem predsjedničkog kandidata stranke Donalda Trumpa, oklijevaju da osiguraju sredstva Kijevu za dugotrajni sukob.

SAD