|

Predstavnički dom izražava poštovanje Liu Xiaobou

Predstavnički dom izražava poštovanje Liu Xiaobou
0
F
FENA
8.12.2010. u 20:55
0
komentara
0

dijeljenja
Predstavnički dom izražava poštovanje Liu Xiaobou Liu Xiaobo sa suprugom (Foto: Reuters)
Američki Predstavnički dom u srijedu je odobrio rezoluciju kojom se izražava poštovanje zatočenom Kinezu Liu Xiaobou, dobitniku Nobelove nagrade za mir za 2010. godinu, i pozvao kineske vlasti da ga oslobode.
Neobavezujuća rezolucija je usvojena sa 401 glasom za i jednim protiv. U ovom tekstu izabrani dužnosnici „čestitaju“ Liu i „izražavaju poštovanje“ njegovoj borbi na demokratskim reformama u Kini kao i na hrabrosti s kojom on podnosi svoje zatočeništvo“.

Liu Xiaobo, kineski intelektualac, osuđen je u decembru 2009. godine na 11 godina zatvora za subverziju nakon što je pozivao na demokratske reforme u Kini. On neće moći otputovati u petak u Oslo da preuzme prestižnu nagradu.

U rezoluciji Predstavničkog doma američkog Kongresa poziva se predsjednik Barack Obama da se nastavi zalagati za oslobađanje Liua i ukidanje kućnog pritvora njegovoj supruzi.

Američki dužnosnici „traže od kineske vlade da prestane s medijskom cenzurom dodjele Nobelove nagrade za mir Liu Xiaobou i prekine klevetničku kampanju protiv Liua Xiaoboa“.

Izražavajući poštovanje Liu, dužnosnici „izražavaju i poštovanje svima onima koji su učestvovali na demonstracijama za demokratske reforme na trgu Tiananmen 1989. godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.