SAD
0

Predstavnički dom izražava poštovanje Liu Xiaobou

FENA
Liu Xiaobo sa suprugom (Foto: Reuters)
Liu Xiaobo sa suprugom (Foto: Reuters)
Američki Predstavnički dom u srijedu je odobrio rezoluciju kojom se izražava poštovanje zatočenom Kinezu Liu Xiaobou, dobitniku Nobelove nagrade za mir za 2010. godinu, i pozvao kineske vlasti da ga oslobode.

Neobavezujuća rezolucija je usvojena sa 401 glasom za i jednim protiv. U ovom tekstu izabrani dužnosnici „čestitaju“ Liu i „izražavaju poštovanje“ njegovoj borbi na demokratskim reformama u Kini kao i na hrabrosti s kojom on podnosi svoje zatočeništvo“.

Liu Xiaobo, kineski intelektualac, osuđen je u decembru 2009. godine na 11 godina zatvora za subverziju nakon što je pozivao na demokratske reforme u Kini. On neće moći otputovati u petak u Oslo da preuzme prestižnu nagradu.

U rezoluciji Predstavničkog doma američkog Kongresa poziva se predsjednik Barack Obama da se nastavi zalagati za oslobađanje Liua i ukidanje kućnog pritvora njegovoj supruzi.

Američki dužnosnici „traže od kineske vlade da prestane s medijskom cenzurom dodjele Nobelove nagrade za mir Liu Xiaobou i prekine klevetničku kampanju protiv Liua Xiaoboa“.

Izražavajući poštovanje Liu, dužnosnici „izražavaju i poštovanje svima onima koji su učestvovali na demonstracijama za demokratske reforme na trgu Tiananmen 1989. godine.