Svijet
0

Predstavljeni kandidati za ambasadore SAD-a u jugoistočnoj Evropi

FENA
Kandidati na nove ambasadore Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji svjedočili su u četvrtak poslijepodne pred Odborom za vanjsku politiku američkog Senata o prioritetima svojih budućih diplomatskih mandata u tim zemljama.

Charles Lewis English, kandidat za novog američkog ambasadora u Sarajevu najavio je da će se energično zalagati za ustavne reforme u BiH, kao uvjet za njezino punopravno uključivanje u euroatlantsku obitelj, te za hapšenje preostale četvorice haških bjegunaca, na čelu s Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

"Široke reforme, uključujući i ustavne reforme, bit će potrebne da bi se napredovalo prema euroatlantskim integracijama", kazao je English, ističući kako je "policijska reforma put do Bruxellesa, a Bruxelles put do prosperiteta i stabilnosti za BiH".

Karadžić i Mladić kao "arhitekti genocida u Srebrenici" moraju biti suočeni s pravdom, kao i još dvojica preostalih bjegunaca ICTY-a, rekao je English.

Navodeći kako usprkos napretku, u politici u BiH opstaju "nazadnjačka gledišta" i blokira se konsenzus oko najvažnijih pitanja kao što je policijska reforma, English ja najavio kako će "najkritičniji izazov" njegove misije biti "uvjeravanje čelnike u BiH da pokažu vodstvo kroz kompromis".

Na pitanje koje je sugeriralo mogući utjecaj nezavisnosti Kosova na dezintegraciju BiH, odnosno zahtjeve za nezavisnost Republike Srpske, English je naglasio kako je "pitanje integriteta BiH riješeno u Daytonu te da SAD neće dopustiti da se ono otvara".

Cameron Munter, kandidat za ambasadora u Beogradu, najavio je saradnju s demokratskim vlastima Srbije na uključivanju zemlje u euroatlantske strukture te također upozorio kako, usprkos napretku u saradnji s ICTY-jem, "Srbija još nije dovršila posao" jer su na slobodi Mladić i Karadžić i još dvojica bjegunaca.

Također je naglasio važnost uklanjanja korupcije i nastavak privatizacije u Srbiji bez lošeg uticaja politike.

"Predstojeće rješavanje statusa Kosova predstavlja izazov s kojim ćemo se, zajedno s prijateljima, suočiti", rekao je Munter i dodao da će "nezavisno Kosovo donijeti stabilnost i Srbiji i regiji".

Roderick Moore, kandidat za prvog ambasadora SAD-a u Podgorici, kazao je kako je u godinu dana od proglašenje nezavisnosti Crna Gora pokazala da je "solidan prijatelj i partner SAD-a" te kako je jačanje tog partnerstva u nacionalnom interesu SAD-a.

"Iako mala po veličini, Crna Gora može imati važnu ulogu na svjetskoj pozornici, kao partner SAD-a u ratu protiv terorizma i potencijalna članica EU i NATO-a", rekao je Moore, od 2004. zamjenik ambasadora SAD-a u Beogradu.

"Napredna i demokratska Crna Gora bit će ključni saveznik u jačanju stabilnosti na povijesno nestabilnom Balkanu, što je najviši prioritet SAD", rekao je Moore.

Crna Gora razvija sve jače odnose sa susjedima, te bilježi snažan gospodarski rast i procvat u turizmu i na tržištu nekretnina na obali Jadrana, dodao je.

Glavnim izazovima mlade države ocijenio je jačanje pravne države i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Pohvalivši skladan suživot etničkih zajednica u Crnoj Gori, Moore je rekao da, uz dodatni angažman na tom planu, Crna Gora može postati "model multikulturnog sklada u regiji".

John Withers II, kandidat za ambasadora u Tirani, istaknuo je jedinstvenu saradnju koju Albanija pokazuje prema SAD-u u ratu protiv terorizma, kao "jedina zemlja koja je prihvatila zatočenike iz Guantanama iz zemalja trećeg svijeta", kao i činjenicu da se "albanski vojnici bore rame uz rame s američkima u Iraku i Afganistanu".

Albanija je, po njegovim riječima pokazala pozitivnu, vodeću ulogu u pitanju Kosova i podržala plan posrednika UN-a Marttija Ahtisaarija.

Istaknuo je stalni napredak Albanije u borbi protiv organiziranog kriminala, trgovine ljudima i korupcije, ali dodao kako tu još ima posla. Kao jedan od predstojećih političkih izazova izdvojio je skore predsjedničke izbore u parlamentu koji su, po njemu, "prilika da se pokaže uspješnost izborne reforme".

Na pitanje o spremnosti Albanije za NATO, ocijenio je da je zemlja postigla velik napredak, modernizirala vojsku i donijela puno mjera za funkcioniranje pravne države te kako treba nastaviti s reformama i najavio intenzivnu saradnju s albanskom vladom u cilju ostvarenja članstva u NATO-u i mira na Balkanu.

Saslušanjem četvorice kandidata za ambasadore u jugoistočnoj Evropi predsjedavao je demokratski senator i jedan od predsjedničkih kandidata Barack Obama.

Vanjskopolitički odbor, prenosi Hina, treba tokom iduće dvije sedmice dati svoje preporuke za kandidate, a o potvrdi njihovog imenovanja Senat bi trebalo da glasa prije stanke za Dan nezavisnosti 4. jula.