|

Predstavljena web stranica sa sadržajem svih lektira za osnovnu školu

Predstavljena web stranica sa sadržajem svih lektira za osnovnu školu
0
F
FENA
25.9.2006. u 13:30
11
komentara
0

dijeljenja
Predstavljena web stranica sa sadržajem svih lektira za osnovnu školu
Fondacija za izdavaštvo Federacije BiH prezentirala je danas u Multimedijalnom centru "Mak" internet stranicu Lektire za osnovnu školu u Bosni i Hercegovini.
Riječ je o web stranici www.lektirabih.com.ba koja, u skladu sa zajedničkim programskim osnovama BiH, obuhvata svu lektiru predviđenu za učenike osnovnih škola na području države. Autor i dizajner projekta je Rajko Đurica.

Ova internet stranica nudi sadržaj 124 lektire kategorizirane po razredima, podatke o piscima, kratki sadržaj te brojne dodatne podatke, kao što su rječnik stranih riječi, tumač pojmova, fusnote ili opaske. Tu će se naći i kratka historija BiH uz fotografije i zanimljive informacije.

Predsjednik Upravnog odbra Fondacije Irfan Horozović ovaj dugoročni projekt, na kojem je rad započeo prije pet godina, ocjenjuje iznimno važnim za sistem obrazovanja u BiH. Projekt nije u koliziji s tradicionalnim izdavaštvom, jer izdavanje lektire u okviru izdavačke branše predstavlja posebnu vrstu posla, te Fondacija čak nastoji podržati sve oblike interpretiranja književnosti.

Za člana Upravnog odbora Ivana Lovrenovića projekt ima posebno veliki značaj za bh. obrazovanje u situaciji kada mnoge škole u BiH rade u teškim uvjetima, a čak 38 bh. općina ne posjeduje bobilioteku.

Projekt od oko 60.000 KM finansirala je Fondacija za izdavaštvo FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...