Svijet
0

Predstavljena autobiografija bivšega njemačkog kancelara Schroedera

FENA
U Berlinu je u četvrtak, uz ogromnu medijsku pažnju i uz prisustvo luksemburškog premijera Jeana-Clauda Junckera, predstavljana autobiografija bivšega njemačkog kancelara Gerharda Schroedera pod nazivom "Odluke - Moj život u politici".

"Bio si veliki kancelar", izjavio je Juncker obraćajući se Schroederu na konferenciji za tisak u sjedištu Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), stranke na čijem je čelu bivši kancelar bio od 1999. do 2004. godine.

Luksemburški premijer, koji je na predstavljanju autobiografije prisustvovao kao "osobni prijatelj" Gerharda Schroedera, istaknuo je u svečanom govoru zasluge bivšeg kancelara u procesu ujedinjenja Evrope, a njegovo višestruko kritizirano prijateljstvo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom okarakterizirao je kao "sretnu okolnost" za razvoj rusko-evropskih odnosa.

Schroeder se zahvalio Junckeru na "toplim riječima" te je poručio da njegova autobiografija nije pokušaj obračuna s političkim protivnicima, nego skup "osobnih sjećanja" na nekoliko posljednjih desetljeća. Bivši kancelar je priznao da je htio ostati na čelu njemačke vlade, ali da ga je u tome spriječio "gubitak izbora".

Autobiografija bivšeg kancelara izazvala je je i prije izlaska golemu medijsku pažnju. Prošlog vikenda Schroeder je intervjuima u nekoliko tiražnih medija izazvao burne reakcije političke javnosti zbog otvorenih napada na sadašnju vladu, prije svega na vladajući stil kancelarke Angele Merkel te tvrdnjama da za gubitak izbora prije godinu dana krivnju snose sindikati i lijevi ogranak SPD-a.

Pažnju je izazvao i relativno kratak rok od silaska s vlasti do objave autobiografije.

Schroeder je i tokom svog sedmogodišnjeg mandata vrlo uspješno surađivao s medijima unoseći elemente iz privatnog života u javni život, što mu je priskrbilo titulu "medijskog kancelara".

Izdavačka kuća "Hofmann und Campe" pomaknula je službeni početak prodaje Schroederove autobiografije sa subote na četvrtak, a početna naklada od 160.000 primjeraka je već rasprodana. Kako je nadalje saopćeno, prenosi Hina, autobiografija bivšeg kancelara bit će prevedena na osam jezika.