Svijet
0

Predstavljena antologija savremene hrvatske drame "Odbrojavanje"

FENA
Antologija savremene hrvatske drame "Odbrojavanje" priređivača Lea Rafolta i u izdanju Zagrebačke slavističke škole predstavljena je danas u sklopu 36. seminara te škole u Dubrovniku.

Voditelj škole Krešimir Bagić istaknuo je da je antologija suvremene hrvatske drame tiskana kao dio većeg projekta sustavnoga kritičkog čitanja suvremene hrvatske literature. Za prošlogodišnjeg seminara, kako je podsjetio, objavljena je antologija suvremenog hrvatskog pjesništva "Utjeha kaosa", a za sljedeću je godinu predviđena antologija suvremene hrvatske proze.

Bagić za antologiju kaže kako je vrijedan prinos kritičkom čitanju suvremene drame, koja dosad nije usustavljena, zatim da joj je svrha pomoći svima koji se bave hrvatskom književnošću, kako hrvatskim stručnjacima tako i onima na stranim sveučilištima, te smatra da će biti zanimljiva i provokativna domaćoj široj književnoj javnosti.

Priređivač, mladi znanstvenik Leo Rafolt rekao je da mu kriterij izbora tekstova nije bio isključivo poetički nego i generacijski.

Panorama suvremenog dramskog stvaralaštva u posljednjih desetak godina sadrži tekstove: "John Smith, princeza od Walesa" Tomislava Zajeca, "Svećenikova djeca" Mate Matišića, "Nemreš pobjeć od nedjelje" Tene Štivičić, "Ptičice" Filipa Šovagovića, "Odbrojavanje" Asje Srnec Todorović, "Gola Europa" Milka Valenta, "Veliki bijeli zec" Ivana Vidića, "Prije sna" Lade Kaštelan, "Žena-bomba" Ivane Sajko i "Fritzspiel" Borisa Senkera.