{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
"Predsjednika Obamu ne trpe rasisti"

F
16.9.2009. u 11:33
0
3
"Predsjednika Obamu ne trpe rasisti"
0
"Predsjednika Obamu ne trpe rasisti"
Foto: AFP/File
Bivši američki predsjednik Jimmy Carter upozorio je u utorak da je rasizam igrao ulogu u prošlosedmičnom ispadu kongresnika Joea Wilsona iz Južne Karoline u Kongresu, kao i u dijelu ostalog opozicionog protivljenja predsjedniku Baracku Obami otkako je preuzeo dužnost.
Protiv Wilsona, koji je prošle srijede povikom "lažeš" obilježio Obamin govor na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, Predstavnički dom je u utorak, s 240 glasova za i 179 protiv, izglasao rezoluciju kojom se Wilsonu izriče ukor, što je prvi takav slučaj u 220 godina historiji Kongresa SAD-a.

Glasovi su uglavnom bili stranački podijeljeni, s 15 demokrata koji su bili protiv, pet suzdržanih i sedam republikanaca koji su podržali ukor Wilsonu.

- Mislim da se silovitost kojom se pokazuje netrpeljivost prema predsjedniku Baracku Obami temelji pretežno na činjenici da je on crnac, Amerikanac afričkog porijekla, rekao je Carter za NBC News.

- Ja živim na Jugu i gledao sam kako je Jug prošao dug put. I vidio sam ostatak zemlje koji je dijelio odnos Juga prema manjinskim grupama, posebno Afroamerikancima, rekao je Carter.

- Ta sklonost rasizmu i dalje postoji, a ja mislim da izlazi na površinu zbog uvjerenja među mnogim bijelcima, ne samo na Jugu već širom zemlje, da Afroamerikanci nisu kvalifikovani voditi ovu veliku zemlju. To je odvratna činjenica, koja me duboko rastužuje i brine, rekao je Carter.

Govoreći na skupu u svom Predsjedničkom centru u Atlanti, Georgia, Carter je ukazao i na prosvjednike koji upoređuju Obamu s nacistima i Adolfom Hitlerom.

- To nije samo rezultat iskrene rasprave o tome trebamo li nacionalni program zdravstvene zaštite. To je dublje od toga, kazao je Carter.

Za Wilsonov povik u Kongresu, Carter je rekao da počiva na rasizmu.

- Mislim da se temelji na rasizmu. Postoji urođen osjećaj kod mnogih u ovoj zemlji da Amerikanac afričkog porijekla ne treba biti predsjednik, kazao je Carter, ističući da šefa države, bez obzira na dubinu neslaganja s njegovom politikom, treba poštovati.

Na masovnim protestima konzervativnih aktivista protiv reforme zdravstva, koji su prošle nedjelje održani u Washingtonu, viđeni su i brojni transparenti sa slikom predsjednika Obame u pozi afričkog vrača, golog s povezom preko prepona, i odgovarajućim ukrasima na glavi, koji su odavali izrazito rasistički pristup autora.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: